Δασμοί Τραμπ: Αντιδράσεις για τους δασμούς Τραμπ - Μείζον πλήγμα λέει η ντερ Λάιεν, ποιοι απειλούν με αντίποινα
Μετωπική σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα πυροδοτούν οι σαρωτικοί τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στοχοποιώντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων από όλο τον κόσμο και απειλώντας με ανατροπές το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ανακοινώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για «καταστροφικό πλήγμα» στην οικονομική σταθερότητα. Αιχμηρή και αποφασιστική ήταν η πρώτη τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για μέτρα που απειλούν ευθέως την παγκόσμια οικονομία. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποδώσει», προειδοποίησε η επικεφαλής της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, με έμφαση στους πιο ευάλωτους πολίτες. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε πως οι νέοι δασμοί πλήττουν απροκάλυπτα τη συνεργασία με τον «παλαιότερο σύμμαχο της Ευρώπης» και αυξάνουν το κόστος των εμπορικών συναλλαγών σε κρίσιμο βαθμό. Όπως υπογράμμισε, η ΕΕ ήδη ετοιμάζει επιπλέον πακέτο μέτρων, διαμηνύοντας πως η απάντηση θα είναι συντονισμένη και συλλογική.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ημέρα πληθωρισμού για τους πολίτες»
Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε, ο οποίος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητα και δυσανάλογα» τα μέτρα του Τραμπ. Προειδοποίησε μάλιστα για σοβαρές αναταράξεις στην παραγωγή, αύξηση του πληθωρισμού και πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη, καλώντας την ΕΕ να παραμείνει σθεναρή και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.
Μελόνι: Λάθος τακτική που αποδυναμώνει τη Δύση
Από τη Ρώμη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε ξεκάθαρη διαφωνία με την αμερικανική πολιτική, τονίζοντας πως οι δασμοί είναι «λανθασμένο μέτρο» που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Μέσω ανάρτησής της, έκανε έκκληση για διάλογο με στόχο την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου που, όπως είπε, θα υπονομεύσει συνολικά τη Δύση.
Ιρλανδία: Αναλογική απάντηση, χωρίς υπερβολές
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να απαντήσουν με ψυχραιμία και μέτρα «αναλογικά», υπενθυμίζοντας ότι η Ιρλανδία έχει στενές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, λόγω της παρουσίας πολυεθνικών στους τομείς της τεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας.
Βρετανία: Όχι σε άμεση ανταπόδοση – Επιθυμία για συμφωνία
Από την πλευρά του Λονδίνου, ο υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας πως η Βρετανία επιδιώκει διμερή συμφωνία που θα μειώσει τις επιπτώσεις. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι βρετανικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν τους χαμηλότερους δασμούς (10%) από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κίνα: Επικίνδυνη η στάση των ΗΠΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη
Σκληρή ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας να καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν άμεσα τα μέτρα και να προσέλθουν στον διάλογο. «Οι μονομερείς δασμοί θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», τόνισε το Πεκίνο, προειδοποιώντας για αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Καναδάς: Σφοδρή απάντηση υπόσχεται ο Μαρκ Κάρνι
Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει με αντίμετρα, καταγγέλλοντας ότι οι δασμοί αλλοιώνουν το πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου και πλήττουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς. «Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι – θα υπερασπιστούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε με έμφαση.
Ιαπωνία: Παραβίαση κανόνων του ΠΟΕ και διμερών συμφωνιών
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση Χαγιάσι κατήγγειλε ότι οι δασμοί ύψους 24% συνιστούν παραβίαση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Ο υπουργός Εμπορίου Γιότζι Μούτο εξέφρασε την έντονη απογοήτευση του Τόκιο και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει τα μέτρα, καθώς αντιβαίνουν στη συμφωνία που έχουν συνυπογράψει οι δύο χώρες.
Βραζιλία: Ανοικτή σε διάλογο, αλλά έτοιμη για όλα
Η κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ξεκαθάρισε ότι εξετάζει το σύνολο των επιλογών, ακόμη και την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για να προασπίσει τα συμφέροντά της. Παράλληλα, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο περί «οικονομικής αμοιβαιότητας» που προβλέπει άμεση δυνατότητα ανταπόδοσης σε αντίστοιχους δασμούς.
