Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φλωρίδης για νόμο Παρασκευόπουλου: Το μεγαλύτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης για νόμο Παρασκευόπουλου: Το μεγαλύτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου

Φλωρίδης για νόμο Παρασκευόπουλου: Βγήκαν έξω βιαστές και ναρκέμποροι

Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν «το μεγαλύτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου», είπε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας στην κριτική που ασκείται μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ότι «ο νόμος Φλωρίδη πάει να γίνει το αντίθετο του νόμου Παρασκευόπουλου». «Επειδή σεβασμός στο κράτος δικαίου σημαίνει σεβασμός στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ήρθε ο νόμος αυτός τότε και έβγαζε καταδικασθέντες σε 1,5-2 έτη. Ποιοι βγήκαν έξω; Βιαστές, βιαστές παιδιών, εμπόρους ναρκωτικών. Τότε -και μιλάω από την πλευρά των θυμάτων- όταν αποφυλακιζόταν ο δολοφόνος, ο βιαστής, ο παιδοβιαστής, πώς ένιωθαν τα θύματα; Πού ήταν αυτοί να πουν μια κουβεντούλα;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε, «ο σκοπός της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων τον Φεβρουάριο ήταν ότι έπρεπε μετά από πάρα πολλά χρόνια που το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δραστών, να δούμε και τα θύματα, γιατί δικαιώματα έχουν και τα θύματα».

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις δικηγόρων και δικηγορικών συλλόγων, που κάνουν λόγο για αλλαγές άρον-άρον, τονίζοντας ότι «λένε ψέματα οι δικηγορικοί σύλλογοι, γιατί ξέρουν ότι τις νέες ρυθμίσεις τις επεξεργαζόμαστε από την ψήφιση των προηγούμενων, γιατί το φαινόμενο εξελίσσεται. Και μάγοι να είμαστε, δεν μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάξουμε νόμους». «Στόχος μας ήταν να πάψει να υπάρχει το αίσθημα ατιμωρησίας και στόχος του νέου νόμου είναι να περιοριστεί το κλίμα φόβου του θύματος», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Δεν είναι γενικός κανόνας η προφυλάκιση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας για όσους ο δικαστής αντιλαμβάνεται ότι η προφυλάκιση μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα», είπε ο κ. Φλωρίδης, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ενδοοικογενειακή βία. «Οι νέες, συμπληρωματικές ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για την αθλητική βία και τον εμπρησμό, τώρα θα ισχύουν και για την ενδοοικογενειακή βία. Τι καημός τους έχει πιάσει τώρα όλους τους δικηγόρους που αντιδρούν; Το μέτρο είναι σε ισχύ ενάμιση μήνα και έχει αρχίσει να αποδίδει», είπε επίσης και κατέληξε: «Στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, στόχος είναι να μη γίνουν τα περιστατικά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις