Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κλειστά πάρκα Αττικής λόγω φωτιάς: Απάντηση Χαρδαλιά στον Ζαχαριάδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειστά πάρκα Αττικής λόγω φωτιάς: Απάντηση Χαρδαλιά στον Ζαχαριάδη

Η απόφαση για το κλείσιμο των αστικών πάρκων εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου που προβλέπει εφαρμογή του μέτρου από τη στιγμή που μία περιοχή κατατάσσεται στη ζώνη επικινδυνότητας 4, λένε πηγές της περιφέρειας Αττικής

Για μικροπολιτικά παιχνίδια την ώρα που δίνεται η μάχη με τις πυρκαγιές κατηγορούν συνεργάτες του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, τον επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης στον δήμο Αθηναίων, Κώστα Ζαχαριάδη, μετά τη δημόσια έκκληση του προς τον Χάρη Δούκα να μεσολαβήσει προκειμένου να ανοίξουν τα πάρκα της πρωτεύουσας που έμειναν κλειστά προληπτικά λόγω του ακραίου κίνδυνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει διάταξη νόμου που επιτάσσει το κλείσιμο πάρκων και δασών μετά την κατάταξη μιας περιοχής στη ζώνη επικινδυνότητας 4 (και 5), όπως συμβαίνει στην Αττική αυτές τις μέρες.

Πηγές Περιφέρειας Αττικής: Καμία συζήτηση με όσους στοχεύουν στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων

«Προφανώς ο αξιότιμος κατά τα άλλα κύριος Ζαχαριάδης βιώνει κάποιου είδους βέρτιγκο», σημείωσαν συνεργάτες του Περιφερειάρχη Αττικής, προσθέτοντας ότι «την ώρα που μαίνονται οι μάχες στα πύρινα μέτωπα, δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για μικροπολιτικά παιχνίδια και θορυβώδη come back σε ανακοινώσεις στα όρια του λαϊκισμού. Δεν συμμετέχουμε σε καμία συζήτηση που μόνο στόχο έχει τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων». Πηγές τις Περιφέρειας Αττικής επισημαίνουν ότι η απόφαση για το κλείσιμο των αστικών πάρκων εμπίπτει στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας για την πρόληψη πυρκαγιών (Ν.4926/22, αρ.129), καθώς προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου –και με συγκεκριμένες μάλιστα κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησής του– από τη στιγμή που μία περιοχή κατατάσσεται στη ζώνη επικινδυνότητας 4 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

«Κατανοούμε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, όχι όμως και τις καταγγελίες συγκεκριμένων παρατάξεων, που για μια άλλη φορά επιχειρούν παιχνίδια φθηνού εντυπωσιασμού, αψηφώντας την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι: «Η Περιφέρεια Αττικής θα περιφρουρήσει τους ζωτικούς πνεύμονες πρασίνου για όσο διαρκούν οι έκτακτες καιρικές συνθήκες, ώστε μετά τη λήξη τους να μπορούμε να απολαύσουμε και πάλι τα πάρκα μας, καθαρά, ασφαλή και ακέραια. Παιχνίδια με τη ζωή και την ακεραιότητα των συμπολιτών μας δεν παίζουμε, ούτε πρόκειται να το κάνουμε για πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη». Παράλληλα, όπως τονίζεται σαφείς είναι και οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Νίκο Χαρδαλιά στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες και εφαρμόζονται όλο αυτό το διάστημα κατά γράμμα, με τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής να προχωρούν καθημερινά σε όλες τις απαραίτητες εργασίες χορτοκοπτικής, καθαρισμού και αποκομιδής απορριμμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες πυρκαγιάς, ή ακόμα και ατυχήματος.

Η ανάρτηση Ζαχαριάδη

Ο αποκλεισμός των πάρκων της πόλης δεν είναι στρατηγική πυροπροστασίας: Παρά τις αντιδράσεις των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής επιμένει στην πρακτική του αποκλεισμού πάρκων και άλλων χώρων πρασίνου από τους κατοίκους, με επίκληση του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς. Όπως ήδη στις πρώτες ζέστες του Απριλίου, έτσι και τώρα, ο κ. Χαρδαλιάς αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Περιφέρεια αδυνατεί να υπερασπιστεί τα πάρκα της αρμοδιότητάς της, αφού καταφεύγει στο παράλογο μέτρο του αποκλεισμού των πολιτών από πολύτιμους χώρους δροσιάς και αναψυχής, όπως το Πεδίο του Άρεως και ο λόφος Φινόπουλου, και μάλιστα τη στιγμή που τους έχουν περισσότερη ανάγκη.

Τα κλειστά και άδεια πάρκα φυσικά και δεν είναι στρατηγική αποφυγής της πυρκαγιάς. Οι ανοιχτοί προσβάσιμοι χώροι πρασίνου είναι δικαίωμα των κατοίκων – και το καλοκαίρι είναι στοιχειώδης ανάγκη τους. Ο Δήμος Αθηναίων να υπερασπιστεί την ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών και να ασκήσει κάθε πίεση στην Περιφέρεια για να ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια στις αρμοδιότητές της: με ένα αξιόπιστο σχέδιο προστασίας των αστικών πράσινων χώρων που δεν θα βάζει λουκέτα και στις λιγοστές πράσινες διεξόδους των Αθηναίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις