Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αστυνομικός της ΟΠΚΕ συνελήφθη για συμμετοχή σε οργάνωση καλλιέργειας κάνναβης
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικός της ΟΠΚΕ συνελήφθη για συμμετοχή σε οργάνωση καλλιέργειας κάνναβης

Οκτώ συλλήψεις

Αστυνομικός, που υπηρετούσε τον τελευταίο καιρό στην Ο.Π.Κ.Ε (Ομάδα Πρόληψης, Καταστολής Εγκλήματος), είναι μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, σε ορεινή περιοχή στους Λιβανάτες Φθιώτιδας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, ο αστυνομικός ενημέρωνε με τις πληροφορίες που είχε υπό την ιδιότητά του τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, για τυχόν επικείμενους ελέγχους της αστυνομίας, αλλά και εξασφάλιζε σ αυτά μεταφορτικά μέσα για την κίνησή τους. Η πολυμελής οργάνωση, που  εξαρθρώθηκε, αναφέρει η Αστυνομία,  δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση των παραγόμενων ποσοτήτων και την αποκόμιση σημαντικών παράνομων προσόδων.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε δασική περιοχή στους Λιβανάτες Φθιώτιδας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., συνελήφθησαν,  -έξι Αλβανοί υπήκοοι, ηλικίας 41, 39, 38, 35 και 31 ετών και  2 ημεδαποί ( ο ένας ο αστυνομικός),  ηλικίας 48 και 24 ετών.  «Μέλη», κατά την αναφορά της ΕΛ.ΑΣ,  «εγκληματικής οργάνωσης για -κατά περίπτωση- παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων καθώς και στέρηση νόμιμων εγγράφων για τη παραμονή τους στη χώρα».

Η δομή της οργάνωσης

Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή και τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους, όπως περιγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ:

Ο 41χρονος ως αρχηγός της οργάνωσης ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των οικονομικών πόρων για τις ανάγκες της οργάνωσης.

Ο 38χρονος, αναλάμβανε τη διακίνηση των παραγομένων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, ενώ, μαζί με τον 31χρονο, ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά των μελών-καλλιεργητών της οργάνωσης από και προς τη φυτεία και την προμήθεια με τα απαραίτητα είδη για την καλλιέργεια.

Ο 39χρονος μαζί με τον 35χρονο, τον 24χρονο και τον έτερο 31χρονο, ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία και τον έλεγχο των καλλιεργειών καθώς και για τη φύλαξη της φυτείας.

Ο 48χρονος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα τους ως αστυνομικός, ενημέρωνε τα μέλη για τυχόν αστυνομική επιτήρηση ενώ παρείχε όχημα μετακίνησης για τη διευκόλυνση των σκοπών της οργάνωσης.

«Από τη μεθοδολογία δράσης»,  συνεχίζει η Αστυνομία «την ιεραρχική δομή της οργάνωσης και την δυναμικότητα του, πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα του εγκληματικού κυκλώματος θα ανέρχονταν σε ποσό τουλάχιστον -1.500.000- ευρώ.»

Τα δενδρύλλια και το πιστόλι

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο δασικό τμήμα, όπου είχε εγκατασταθεί το εξοπλισμένο εργαστήριο (φυτεία) καλλιέργειας κάνναβης καθώς και στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

2.820 δενδρύλλια κάνναβης, πλήρης εξοπλισμός καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, πιστόλι με 2 γεμιστήρες και 117 φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 4.725 τηλέφωνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις