Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μήνυμα ελήφθη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ελήφθη

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι σε συγκεκριμένα υπουργεία, που υπηρετούν κυρίως πολιτικές που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών

Φαίνεται ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη από τον πρωθυπουργό και μάλιστα αποκωδικοποιήθηκε πλήρως, αφού αποτυπώθηκε στον ανασχηματισμό της Παρασκευής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι τα μηνύματα των πολιτών είναι αρκετά και στοχευμένα σε συγκεκριμένες κυβερνητικές δράσεις, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τους πολίτες και επομένως χρειάζονται αλλαγές, αλλά και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Του Γιάννη Ντσούνου

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι σε συγκεκριμένα υπουργεία, που υπηρετούν κυρίως πολιτικές που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και των προβλημάτων που ήδη έχουν θέσει ως πρώτα ζητήματα που τους απασχολούν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η ακρίβεια ήταν τα βασικά προβλήματα που είχαν επισημάνει οι πολίτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές σε όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται με αυτούς τους τομείς της καθημερινότητας.

Οι αλλαγές

Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του κράτους ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναβαθμίσει τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και να τον τοποθετήσει στην θέση του υπουργού βγάζοντας από αυτήν την κυρία νίκη Κεραμέως. Μάλιστα στο εν λόγω υπουργείο καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού και στη θέση του υφυπουργού τοποθετείται ο κύριος Βασίλης Σπανάκης προερχόμενος από το υπουργείο Εργασίας με αρμοδιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση. Η επόμενη κίνηση που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της ακρίβειας είναι η τοποθέτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης του κύριου Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος επανέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε οι θητείες του κυρίου Θεοδωρικάκου στις προηγούμενες υπουργικές θέσεις κρίθηκαν ικανοποιητικές και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός του εμπιστεύεται το πιο κρίσιμο υπουργείο που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η περίπτωση της περιφέρειας

Σαφέστατο ήταν και το μήνυμα από τις ευρωεκλογές από την περιφέρεια και ιδιαίτερα από τον αγροτικό πληθυσμό στις περιοχές όπου επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τοποθετώντας δύο στελέχη από την Θεσσαλία, που υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή τους προηγούμενους μήνες. Πρόκειται για τον κύριο Κώστα Τσιάρα, ο οποίος επανέρχεται στην κυβέρνηση μετά την θητεία που είχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και τον κύριο Χρήστο Κέλλα που αναλαμβάνει υφυπουργός. Όπως διατείνονται πάντως κυβερνητικές πηγές, τα κριτήρια για την επιλογή των προσώπων δεν ήταν γεωγραφικά στις περιπτώσεις που προαναφέραμε, αλλά η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν από δω και πέρα τα δύο συγκεκριμένα υπουργεία.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Αλλαγή ηγεσίας είχαμε και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου την θέση του κύριου Δημήτρη Καιρίδη αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που προέρχεται από την Μακεδονία. Μία ακόμη αλλαγή, η οποία συμβολίζει τις προθέσεις του πρωθυπουργού για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και καλύτερο συντονισμό είναι η τοποθέτηση του επί σειρά ετών στενού του συνεργάτη Γιώργου Μυλωνάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο μέχρι σήμερα γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας έχει πλήρη εικόνα όλων των δυνατοτήτων και του έργου που έχουν παράξει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι βουλευτές της ΝΔ και κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για να πληρώσει το κενό της αποχώρησης από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού των δυο υπουργών Παπασταύρου και Μπρατάκου.

Ο ανασχηματισμός έγινε, το νέο κυβερνητικό σχήμα ορκίστηκε και από εδώ και πέρα το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε ο πρωθυπουργός επιλέγοντας τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα νέα πρόσωπα θα κριθούν επί του πεδίου, δηλαδή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακρίβειας, στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Σε όσους δεν πίστευαν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα σηματοδοτούσε και μία στροφή του κόμματος προς τα δεξιά φαίνεται από τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί ότι κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι στις προθέσεις του, αφού σε πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις