Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να οργανώσω το ψυγείο μου: Ο σωστός τρόπος για να τα καταφέρετε
PLUS

Πώς να οργανώσω το ψυγείο μου: Ο σωστός τρόπος για να τα καταφέρετε

Πώς να οργανώσω το ψυγείο μου: Αναλυτικά τα βήματα

Ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να έχετε τέλεια οργανωμένο ψυγείο είναι γιατί θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σας. Πρώτον και κυριότερο δεν θα χρειάζεται να ψάχνετε τα τρόφιμα σας αφού θα ξέρετε ανά πάσα στιγμή τι έχει μέσα και δεύτερον θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα από τις αγορές σας στο σούπερ μάρκετ, αφού θα προμηθεύεστε μόνο τα απαραίτητα. Δείτε, λοιπόν, έναν έξυπνο τρόπο που θα σας βοηθήσει να το οργανώσετε στην εντέλεια.

Καθαρίστε το καλά

Το πρώτο βήμα για ένα καλά οργανωμένο ψυγείο είναι να βγάλετε τα πάντα και να το καθαρίσετε επιμελώς. Αφαιρέστε τα συρτάρια και τα ράφια και αφήστε τα να μουλιάσουν σε ζεστό σαπουνόνερο. Σκουπίστε ολόκληρο το εσωτερικό με ένα νωπό πανί με λίγο ξύδι και αν υπάρχουν μυρωδιές τοποθετήστε μέσα ένα μικρό μπολ με μαγειρική σόδα. Δεν χρειάζεται να την αφαιρέσετε από το ράφι, αφήστε τη σε μια γωνία για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του για περισσότερο καιρό.

Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης

Πριν βάλετε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο ελέγξτε σε όλα τις ημερομηνίες λήξης τους. Θα διαπιστώσετε ότι όταν πετάξετε όλα τα άχρηστα βάζα και τις κλειστές συσκευασίες, θα απελευθερώσετε αρκετό χώρο.

Ταξινομήστε τα ράφια σας

Εάν έχετε τη συνήθεια να στριμώχνετε το φαγητό σας σε οποιοδήποτε διαθέσιμο χώρο υπάρχει στο ψυγείο σας, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να την αλλάξετε. Η οργάνωση των ραφιών θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα φαγητού που πετάτε αφού θα γνωρίζετε ακριβώς πού βρίσκονται τα πάντα χωρίς να σαπίζουν καταχωνιασμένα στα ράφια και τ συρτάρια σας.

Ενδεικτικά μπορείτε να ταξινομήσετε τα τρόφιμά σας ως εξής:

Επάνω ράφι

Αυτό είναι συνήθως το πρώτο ράφι που βλέπετε όταν ανοίγετε την πόρτα σας, επομένως καλό είναι να οργανώνετε τα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά. Να θυμάστε ότι είναι ένα από τα πιο «ζεστά» ράφια στο ψυγείο σας, επομένως αποφύγετε να τοποθετείτε εκεί το κρέας.

Το μεσαίο ράφι

Το μεσαίο ράφι είναι ιδανικό για να αποθηκεύσετε γαλακτοκομικά προϊόντα ή προϊόντα που μπορούν να μείνουν ακάλυπτα (όπως ένα μικρό μπολ με ελιές). Επίσης, σε πολλά ψυγεία το ράφι αυτό προσφέρει αρκετό κατακόρυφο χώρο, επομένως μια καλή ιδέα είναι να βάλετε ψηλότερα δοχεία που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα τα τρόφιμά σας και να εξοικονομήσετε χώρο.

Το κάτω ράφι

Χρησιμοποιήστε το κάτω ράφι σας για κρέας ή ψάρι. Πρόκειται για το πιο δροσερό σημείο στο ψυγείο σας, επομένως υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αλλοίωσης και επίσης δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε ότι θα στάξει κάτι στα υπόλοιπα τρόφιμα προκαλώντας δυσάρεστες οσμές ή ακόμα χειρότερα μολύνσεις.

Πόρτα

Η πόρτα σας είναι το πιο «ζεστό» μέρος του ψυγείου σας, γι’ αυτό αποθηκεύστε εδώ τρόφιμα που δεν χαλάνε εύκολα όπως μαρμελάδες, βάζα με τουρσιά, χυμούς κ.ο.κ.

Χρησιμοποιήστε διάφανα δοχεία και κουτιά αποθήκευσης

Ένας εύκολος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χαλάσετε το σύστημα οργάνωσης που δημιουργήσατε είναι να επενδύσετε σε λίγα διάφανα δοχεία. Για παράδειγμα μπορείτε να πάρετε ένα για τα υλικά του τοστ και διαφορετικά για τα γιαούρτια , τα κρέατα κτλ. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε χωρίσει σε κατηγορίες τα τρόφιμα και θα αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο στο τι πρέπει να καταναλώσετε άμεσα και  θα βλέπετε πιο εύκολα πού υπάρχουν ελλείψεις.

Πηγή: spirossoulis.com

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις