Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

17

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω το ξύλινο πάτωμα: Το μυστικό για να το γυαλίσετε
PLUS

Πώς να καθαρίσω το ξύλινο πάτωμα: Το μυστικό για να το γυαλίσετε

Πώς να καθαρίσω το ξύλινο πάτωμα: Μη χρησιμοποιήσετε κανονική σφουγγαρίστρα με νερό, γιατί το νερό είναι εχθρός του ξύλου.

Το ξύλινο πάτωμα σίγουρα προσφέρει καλαισθησία και ζεστασιά μέσα στους χώρους του σπιτιού, ιδιαίτερα στις κρεβατοκάμερες, στο σαλόνι, ακόμα και σε εσωτερικές σκάλες. Όμως το ξύλο ως υλικό, είναι αρκετά ευαίσθητο. Όσο και αν προσέχεις, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τις γρατσουνιές και τα σημάδια που οδηγούν σε γδαρμένο ξύλινο πάτωμα. Γι’ αυτό, και  η σωστή συντήρηση ξύλινου πατώματος, αλλά και ο καθαρισμός του  είναι απαραίτητα. Η διαδικασία για να καθαρίσετε τα ξύλινα πατώματα δεν είναι τόσο δύσκολη και από τη στιγμή που θα τη συνηθίσετε θα σας φαίνεται παιχνιδάκι. Ξεκινήστε με το  πρώτο βήμα στην καθαριότητα των ξύλινων πατωμάτων, που είναι το σκούπισμα. Σκουπίστε κανονικά με την ηλεκτρική σας σκούπα το πάτωμά σας για να απαλλαγείτε από σκόνες και βρωμιές.

Στη συνέχεια, γυαλίστε με την ειδική σκούπα, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές σκούπες για ξύλινες επιφάνειες στις οποίες προσαρμόζονται ειδικά απορρυπαντικά που κάνουν το ξύλο αλλά και τα πλακάκια να γυαλίζουν. Μη χρησιμοποιήσετε κανονική σφουγγαρίστρα με νερό, γιατί το νερό είναι εχθρός του ξύλου. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό απορρυπαντικό για ξύλινες επιφάνειες και να χρησιμοποιήσετε μια στεγνή σφουγγαρίστρα για να το εφαρμόσετε στα πατώματά σας. Γυαλίστε με την ειδική σκούπα ή με μια στεγνή σφουγγαρίστρα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε  μόνοι σας γυαλιστικό για τα ξύλινα πατώματα. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1/3 φλ. λευκό ξίδι, 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 5 φλ. ζεστό νερό. Βάλτε λίγη ποσότητα σε ένα στεγνό πανάκι και περάστε με αυτό τα ξύλινα πατώματα.

Πώς να γυαλίσετε το ξύλινο πάτωμα

Αν το ξύλινο πάτωμα έχει θαμπώσει και χρειάζεται μια νότα ανανέωσης και λάμψης έχουμε τη λύση και είναι πανεύκολη. Υπάρχει μια σπιτική και απόλυτα οικολογική συνταγή που θα σας σώσει στο γυάλισμα του ξύλινου πατώματος και θα δώσει λάμψη στο χώρο.

Τρόπος 1

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • ¼ φλ. Ελαιόλαδο
  • ⅓ φλ. Λευκό ξύδι
  • 5 φλ. Ζεστό νερό
  • Το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας

Αφού αναμείξετε αυτά τα υλικά, το καθαριστικό σας είναι έτοιμο για χρήση. Χρησιμοποιήστε ένα πανάκι και τρίψε το πάτωμα. Αυτή η διαδικασία απαιτεί το τρίψιμο πατώματος με το χέρι, κάτι που την κάνει μία απαιτητική εργασία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει και θα πετύχετε  και το στόχο σας που είναι η συντήρηση ξύλινου πατώματος.

Τρόπος 2

Θα πρέπει να ξέρετε πως το μαύρο τσάι είναι φίλος του ξύλινου πατώματος. Αν θέλετε το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σας να λάμπει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη με ζεστό νερό και να προσθέσετε 2 φακελάκια μαύρο τσάι. Πάρτε ένα πανάκι, βύθιστε το στην λεκάνη με το τσάι και στραγγίξτε  το καλά. Και στις δύο περιπτώσεις: Πριν τρίψετε το παρκέ με το πανάκι, βεβαιωθείτε πως είναι σχεδόν νωπό και όχι βρεγμένο. Η υγρασία μπορεί να αλλοιώσει το πάτωμά σας.

ΠΗΓΗ: spirossoulis

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις