Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

17

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πτήση Ντόχα – Δουβλίνο αναταράξεις: «Μπορούσες να δεις ανθρώπους να χτυπάνε στην οροφή»
ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση Ντόχα – Δουβλίνο αναταράξεις: «Μπορούσες να δεις ανθρώπους να χτυπάνε στην οροφή»

Πτήση Ντόχα - Δουβλίνο αναταράξεις: «Ήταν απλά φρικτό… ποτέ ξανά»

Οι επιβάτες της πτήσης της Qatar Airways προς το Δουβλίνο που χτυπήθηκε από ακραίες αναταράξεις την Κυριακή περιγράφουν πώς σκίστηκαν τα ρούχα τους και το προσωπικό πετάχτηκε στον αέρα, με έναν απολογισμό 12 τραυματίες. Οι επιβάτες της πτήσης από τη Ντόχα προς στο Δουβλίνο διηγήθηκαν το χάος που επικρατούσε στο αεροπλάνο με τις αναταράξεις, καθώς το αεροπλάνο έπεσε ξαφνικά εκατοντάδες μέτρα χωρίς προειδοποίηση. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό, οκτώ από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κατά την προσγείωση στο Δουβλίνο, με τους σοκαρισμένους ταξιδιώτες να περιγράφουν πώς οι αεροσυνοδοί πετάχτηκαν στον αέρα και χτύπησαν στο ταβάνι του αεροσκάφους. «Υπήρχε πανικός, το βλέμμα του πανικού παντού», δήλωσε η Emma Rose Power, μία από τους επιβάτες. «Ήταν απλά φρικτό… ποτέ ξανά», είπε ένας ταξιδιώτης ονόματι Cathal στο RTE, δείχνοντας στον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα πώς το σορτσάκι του είχε σκιστεί με κάποιο τρόπο την στιγμή των αναταράξεων, μετέδωσε η Daily Mail.

Και μια άλλη επιβάτιδα, η Eileen, είπε ότι δεν είχε ποτέ χειρότερη εμπειρία σε πτήση, εξηγώντας πώς ο σύντροφός της Tony αναγκάστηκε να την συγκρατήσει για να μην εκτοξευθεί από το κάθισμά της, καθώς κοιμόταν χωρίς ζώνη ασφαλείας. «Ήταν τόσο τρομακτικό… Δεν βιάζομαι να ξαναμπώ σε αεροπλάνο μπορώ να σας πω», πρόσθεσε συγκρατώντας τα δάκρυά της. Αυτό συμβαίνει λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο ενός 73χρονου Βρετανού και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων όταν πτήση της Singapore Airlines αντιμετώπισε μεγάλες αναταράξεις πετώντας πάνω από τη Μιανμάρ την περασμένη εβδομάδα. Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανακοίνωσε ότι έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν από τις αναταράξεις, οι οποίες, όπως είπε, σημειώθηκαν καθώς η πτήση QR17, ένα Boeing 787 – 9 Dreamliner της Qatar Airways, πέρασε πάνω από το Ιράκ και εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Οκτώ άτομα υπέστησαν τραυματισμούς που απαιτούσαν νοσηλεία και μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα στο Δουβλίνο από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που περίμεναν δίπλα στο διάδρομο απογείωσης για να παραλάβουν τα θύματα.

 

«Η καμπίνα βυθίστηκε ξαφνικά στο χάος»

Αρκετοί επιβάτες δήλωσαν στο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE πώς η καμπίνα βυθίστηκε ξαφνικά στο χάος καθώς μπήκε σε αναταράξεις την ώρα που οι αεροσυνοδοί σέρβιραν φαγητό. Ο Conor Buckley, ο οποίος επέστρεφε από τις διακοπές του στην Ταϊλάνδη, δήλωσε: «Νιώσαμε το αεροπλάνο να βυθίζεται για περίπου πέντε δευτερόλεπτα και δίπλα μας είδαμε την αεροσυνοδό να ανεβαίνει στον αέρα και να ξανακατεβαίνει κατευθείαν κάτω». Ο Paul Mocc εξήγησε πώς οι άνθρωποι είχαν χτυπήσει την οροφή κατά τη διάρκεια του χάους και ότι τα αναψυκτικά είχαν καταλήξει διασκορπισμένα σε όλη την καμπίνα, αλλά επαίνεσε το πλήρωμα που συνέχισε να εργάζεται παρά τους τραυματισμούς. «Μπορούσες να δεις ανθρώπους να χτυπάνε στην οροφή, τρόφιμα και πράγματα παντού… σέρβιραν φαγητό εκείνη τη στιγμή, οπότε πολλοί από το πλήρωμα τραυματίστηκαν, αλλά έκαναν πολύ καλή δουλειά συνεχίζοντας να παρέχουν υπηρεσίες παρά το γεγονός ότι είχαν τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά. Ο Adam Dalton, περιέγραψε τη στιγμή των αναταράξεων «σαν πτώση σε τρενάκι του λούνα παρκ». Ένας άνδρας, ο οποίος επέστρεφε από το Περθ της Αυστραλίας, δήλωσε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά ήταν διάσπαρτα παντού μετά το περιστατικό. Είπε στο RTE: «Έπρεπε να πιαστώ από το μπροστινό κάθισμα, έπρεπε να βάλω τη ζώνη ασφαλείας μου».

Σε ανακοίνωσή του, το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανέφερε ότι η πτήση της Qatar Airways προσγειώθηκε με ασφάλεια, όπως ήταν προγραμματισμένο, λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Κυριακής. Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, εθεάθησαν στο έδαφος γύρω από το αεροπλάνο μετά την προσγείωσή του στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Ο Kevin Cullinane, αναπληρωτής διευθυντής επικοινωνίας της daa, του φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Δουβλίνου, δήλωσε: «Η ομάδα του αεροδρομίου του Δουβλίνου συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στο έδαφος στους επιβάτες και το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας». «Όλοι οι επιβάτες εξετάστηκαν για τραυματισμούς πριν από την αποβίβαση από το αεροσκάφος. Οκτώ επιβάτες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο». Εκπρόσωπος της Qatar Airways δήλωσε: «Η Qatar Airways μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η πτήση QR017 ενός Boeing B787 – 9 από τη Ντόχα προς το Δουβλίνο προσγειώθηκε με ασφάλεια. Ένας μικρός αριθμός επιβατών και πληρώματος υπέστησαν μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης και τώρα λαμβάνουν ιατρική φροντίδα». «Το θέμα υπόκειται τώρα σε εσωτερική έρευνα. Η ασφάλεια και η προστασία των επιβατών και του πληρώματός μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», σημείωσε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις