Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

17

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επίθεση οχιάς Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση 50χρονος
ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση οχιάς Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση 50χρονος

Επίθεση οχιάς Πάτρα: Ο 50χρονος υπέστη αιμορραγικό σοκ

Σε σοβαρή κατάσταση από την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ένας 50χρονος από χωριό του Δήμου Ερυμάνθου στην Πάτρα, ο οποίος δέχθηκε δάγκωμα οχιάς. Ο άτυχος άντρας μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο της Πάτρας, του χορηγήθηκε αντιοφικός ιός, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε επιπλοκές από το δηλητήριο του φιδιού. Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή κάνουν ότι μπορούν, περιμένοντας την αντίδρασή του στην θεραπευτική αγωγή. Προφανώς το δηλητήριο της οχιάς απεδείχθη ιδιαίτερα τοξικό για τον οργανισμό του και για αυτό παρουσίασε επιπλοκές που επιβάρυναν την κατάστασή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα υπέστη και αιμορραγικό σοκ. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην εφημερίδα «Πολιτεία» οι γιατροί του, από το περασμένο Σάββατο εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Τι πρέπει να κάνετε αν σάς δαγκώσει φίδι

Αρκετά είναι τα περιστατικά με δαγκώματα φιδιών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι κίνδυνοι που κρύβουν είναι σοβαροί και γι’ αυτό συνίσταται να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Ο ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης και ο Στέλιος Γερονυμάκης, εθελοντής και δημιουργός ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων, μιλούν για το δάγκωμα των φιδιών και για το τι πρέπει να κάνουμε αν μας συμβεί κάτι τέτοιο. Όπως τονίζουν, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 200 περιστατικά δαγκώματος από φίδια σε όλη την επικράτεια. Από το 2000 έως και το 2014 είχαμε 6 θανάτους. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70 είδη ερπετών ωστόσο μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο. Τα κρούσματα σημειώνονται κυρίως το καλοκαίρι, με τις περισσότερες επιθέσεις να καταγράφονται από δάγκωμα οχιάς. Οι ειδικοί αρχικά συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό, καθώς υπάρχει χρόνος. Ο βιολόγος – ερπετολόγος, Ηλίας Στραχίνης, εξηγεί πως εάν μας δαγκώσει φίδι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάτσουμε κάτω, να ακουμπήσουμε την πλάτη μας σε μια επιφάνεια και να αφαιρέσουμε οτιδήποτε κόβει την κυκλοφορία του αίματος.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν σκίζουμε το δέρμα, δεν ρουφάμε το δηλητήριο και δεν κάνουμε περίδεση. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα ερπετό σε περίπτωση που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση; Ο εθελοντής και δημιουργός ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων, Στέλιος Γερονυμάκης, αναφέρει πως δεν χρειάζεται πανικός, ούτε να τρέχουμε, ούτε να φωνάζουμε. «Κανένα ζώο δεν θέλει επαφή, δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Δεν θα κάνει ποτέ ένα άσκοπο δάγκωμα», υπογραμμίζει. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά την αρνητική εικόνα που επικρατεί για τα συγκεκριμένα ερπετά είναι πολύτιμα για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής

– Όχι περπάτημα.

– Καθησυχασμός του θύματος.

– Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.

– Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.

– Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.

– Όχι πάγος στο τραύμα.

– Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.

– Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.

– Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.

– Διακομιδή στο νοσοκομείο.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις