Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

12

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ψησταριά καθάρισμα: Το κόλπο για να ξεμπερδεύετε στο πι και φι
PLUS

Ψησταριά καθάρισμα: Το κόλπο για να ξεμπερδεύετε στο πι και φι

Ψησταριά καθάρισμα: Με ένα υλικό που υπάρχει στην κουζίνα σας

Αν είστε μετρ του ψησίματος και προτιμάτε την ψησταριά αντί για οποιασδήποτε άλλη συσκευής κουζίνας, τότε πρέπει να ξέρετε πώς να τη φροντίζετε. Η σωστή συντήρηση και απολύμανση θα εξασφαλίσει ότι διατηρείτε μια ασφαλή και καθαρή επιφάνεια ψησίματος. Αυτό θα διασφαλίσει ότι κάθε γεύμα που ετοιμάζετε δεν θα έχει τα κολλημένα υπολείμματα από τα προηγούμενα φαγητά που έχετε ψήσει. Η καθαριότητα είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας σας. Το λίπος και τα καμένα τρόφιμα που μένουν πάνω στη ψησταριά μετά το μαγείρεμα προκαλούν περισσότερο καπνό από όσο θα θέλατε. Αυτός ο καπνός μεταφέρει επιβλαβείς πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με το Medical News Today.

Συγκεκριμένα, αυτός ο καπνός είναι επιβλαβής όταν εισπνέεται στους πνεύμονες, ωστόσο, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνος όταν απορροφάται και από το δέρμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να τηρείτε μια αυστηρή ρουτίνα καθαρισμού όταν ετοιμάζετε τη ψησταριά σας για ένα ακόμη γεύμα. Αν και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να τρίψετε τη ψησταριά σας με χημικά καθαριστικά, τα οποία μπορεί να αλλοιώσουν το φαγητό σας και να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, υπάρχει μια απολύτως ασφαλής και φυσική λύση, με ένα υλικό που υπάρχει στην κουζίνα σας.

person holding fork and knife slicing meat on black grill

Καθαρίστε την ψησταριά σας με ένα υλικό που υπάρχει στην κουζίνας σας

Όταν πρόκειται για τη χρήση φυσικών συστατικών στον καθαρισμό του σπιτιού, ίσως γνωρίζετε ήδη τα οφέλη του ξυδιού, της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού για την απομάκρυνση λεκέδων και την εξόντωση βακτηρίων. Ωστόσο, για τον αποτελεσματικό καθαρισμό της σχάρας σας, η καλύτερη επιλογή σας μπορεί να είναι ένα κρεμμύδι.

Τα κρεμμύδια έχουν φυσικά όξινα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα όταν προσπαθείτε να διασπάσετε το επίμονο λίπος, τα καμένα υπολείμματα και τα υπολείμματα φαγητού από την τελευταία φορά που ανάψατε το μπάρμπεκιου, σύμφωνα με το Southern Living.

Για να καθαρίσετε την ψησταριά ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Για καλύτερα αποτελέσματα, ανάψτε πρώτα το μπάρμπεκιου σας σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό θα βοηθήσει να καούν τυχόν υπολείμματα φαγητού, καθώς και να λιώσει οποιοδήποτε λίπος. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μεγάλο κρεμμύδι και κόψτε το στη μέση.

Με μια λαβίδα μαγειρέματος ή ένα πιρούνι για το μπάρμπεκιου, πιάστε ή τρυπήστε το πίσω μέρος του κρεμμυδιού και τρίψτε το κατά μήκος της καυτής σχάρας με το κομμένο μέρος προς τη σχάρα.

Η έντονη θερμότητα θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των χυμών του κρεμμυδιού, οι οποίοι θα αρχίσουν να διασπούν το λίπος που έχει απομείνει στην επιφάνεια ψησίματος του μπάρμπεκιου σας.

Αφού τελειώσετε, η σχάρα της ψησταριάς θα είναι καθαρή και έτοιμη για χρήση.

grilled meat on black metal grill

Αποφύγετε αυτό το εργαλείο καθαρισμού ψησταριάς

Τα κρεμμύδια και άλλα φυσικά προϊόντα καθαρισμού κάνουν θαύματα στον καθαρισμό της ψησταριάς σας ενώ παράλληλα σας γλιτώνουν από τους κινδύνους άλλων προϊόντων και εργαλείων. Τα σκληρά χημικά προϊόντα, όπως αυτά που βρίσκονται στα καθαριστικά φούρνων/ψησταριών, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας και χρειάζονται χρόνο για να καούν προτού μπορέσετε να ξαναχρησιμοποιήσετε τη ψησταριά σας. Αντίθετα, μπορείτε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ξύδι ή ένα μείγμα νερού και υγρού πιάτων. Όσον αφορά τα εργαλεία καθαρισμού, οι βούρτσες με μεταλλικές τρίχες χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό για να απομακρύνουν το λίπος και τη βρωμιά από την εξωτερική σας ψησταριά. Ωστόσο, αυτές οι μικροσκοπικές μεταλλικές τρίχες μπορούν μερικές φορές να σπάσουν και να μείνουν στην επιφάνεια. Χωρίς να το καταλάβετε, θα μπορούσατε να μαγειρέψετε το φαγητό σας και αυτές οι μικρές τρίχες να κολλήσουν πάνω του.

Σύμφωνα με την Consumer Reports, πολλοί Αμερικανοί έχουν νοσηλευτεί επειδή κατάπιαν αυτές τις τρίχες. Γι’ αυτό, εάν χρειάζεστε ένα εναλλακτικό εργαλείο για να ξύσετε υπολείμματα από την επιφάνεια ψησίματος της ψησταριάς σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια ξύστρα ψησταριάς ή ακόμα και ένα τσαλακωμένο κομμάτι αλουμινόχαρτου. Με αυτές τις επιλογές, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για την επιβλαβή υπολείμματα μετά τον καθαρισμό.

barbecue grill
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις