Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

12

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αστυνομικός insider σε σπείρα αρχαιοκάπηλων έσωσε σπάνιο χρυσό νόμισμα
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικός insider σε σπείρα αρχαιοκάπηλων έσωσε σπάνιο χρυσό νόμισμα

3 συλλήψεις

Διασώζονται, σε όλο τον κόσμο, μόλις επτά  χρυσά νομίσματα, Στατήρες ( σ.σ. αρχαία νομίσματα), του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου. Ένα από αυτά επιχείρησε να βγάλει «στο σφυρί» και να πουλήσει, τριμελής συμμορία αρχαιοκαπήλων, η οποία συνόδευε το σπάνιο χρυσό νόμισμα με τον κορμό Κούρου.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Για να αντιληφθεί κανείς την τεράστια αρχαιολογική αξία του κινητού αυτού μνημείου, αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου, είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική, έναντι χρηματικού ποσού των 20.000.000 δολαρίων!!! Τα δύο σπάνια αρχαία αντικείμενα μαζί αρκετά άλλα, μεταξύ των οποίων και θρησκευτικές εικόνες, ανυπολόγιστης αξίας, διασώθηκαν στο πάρα πέντε από τους αστυνομικούς του Τμήματος  Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, της Ασφάλειας Αττικής.

Ένας από τους αστυνομικούς κατάφερε να διεισδύσει στους κόλπους της συμμορίας των αρχαιοκαπήλων και παριστάνοντας τον υποψήφιο ενδιαφερόμενο αγοραστή κατάφερε να κλείσει το κρίσιμο ραντεβού πάνω στην Εθνική Οδό και να ακολουθήσει η επανάκτηση για λογαριασμό της Πολιτείας των αριστουργημάτων. Η επιχείρηση των αστυνομικών, σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα,  οδήγησε στον εντοπισμό, διαδοχικά, τριών ατόμων, που κατείχαν τα παράνομα αρχαία κινητά μνημεία. «Προηγήθηκε», αναφέρει η Αστυνομία  «διεξοδική διερεύνηση και αξιοποίηση πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στο περιβάλλον των αρχαιοκάπηλων και να τους παγιδεύσει, υποδυόμενος τον αγοραστή των πολύτιμων μνημείων, που είχαν στην κατοχή τους, προγραμματίζοντας συνάντηση για την αγοραπωλησία σε σημείο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Πατρών».

Η δικογραφία

Σε βάρος  των τριών αρχαιοκαπήλων,  ηλικίας 54, 69 και 52 ετών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1.  Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο -18- χιλιοστά και βάρος -8,5- γραμμάρια,

2. Κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών.

3. Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους -33- εκατοστών σε δύο τεμάχια.

4. Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου -7- εκατοστών.

5. Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ».

6. Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ».

7.  Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830.

8. Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values».

9. Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο.

Στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

«Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν», πληροφορεί η Αστυνομία,  «σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο, όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και ακολούθως παραδόθηκαν  για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών».

Και προσθέτει:

«Είναι αξιοσημείωτη η πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του χρυσού νομίσματος (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), διότι πρόκειται για συμπαγές και όχι χυτευμένο εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα, καθώς υπάρχουν μόνο 7 αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο.

Ο κορμός κούρου, ομοίως, συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού 20.000.000 δολαρίων».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις