Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς αποθηκεύω τα βερύκοκα: 3 tips για να τα διατηρήσετε περισσότερο χρόνο
PLUS

Πώς αποθηκεύω τα βερύκοκα: 3 tips για να τα διατηρήσετε περισσότερο χρόνο

Πώς αποθηκεύω τα βερύκοκα: Ταιριάζουν σε πολλές γλυκές συνταγές αλλά και αλμυρές, με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τα βερίκοκα μαζί με τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα καρπούζια και τα πεπόνια, έχουν την τιμητική τους, από εδώ και πέρα, καθώς οδεύουμε πρόσω ολοταχώς επίσημα για το καλοκαίρι. Τα βερίκοκα, είναι επίσης από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, που καταναλώνονται φρέσκα, ή αποξηραμένα ακόμα και για μετά το καλοκαίρι. Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση, αλλά με διαφορές στο μέγεθος και το χρώμα, από το κίτρινο ως βαθύ πορτοκαλί. Ταιριάζουν σε πολλές γλυκές συνταγές αλλά  και αλμυρές, με πολλά οφέλη για την υγεία μας, πλούσια σε διατροφική αξία, με βιαταμίνες, πρωτεΐνη:, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Τα βερίκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους),  για αυτό χρειάζονται να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό.  Αν θέλετε να τα καταναλώσετε σύντομα, τότε επιλέξτε βερίκοκα που έχουν μία ροζ/πορτοκαλί όψη και δεν έχουν χτυπήματα ή καφέ κηλίδες πάνω τους. Τα λιγότερo ώριμα συνήθως έχουν ένα κιτρινοπράσινο χρώμα και αυτά αντέχουν περισσότερο διάστημα.

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης

Τα φρέσκα βερίκοκα
Αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, τότε προτιμήστε να τα βάλετε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορείτε να τα αφήσετε και στη θήκη των τροφών ή στο μπολ φρούτων σας, όμως έτσι η διάρκεια ζωής τους γίνεται ακόμα μικρότερη. Εκτός ψυγείου τα βερίκοκα αντέχουν 1 με 3 ημέρες αν είναι αρκετά γινομένα, ενώ στο ψυγείο μπορούν να παραμείνουν έως και μία εβδομάδα. Ωστόσο, αν κόψετε το βερίκοκο τότε συρρικνώνετε κατά πολύ τον χρόνο που θα παραμείνει φρέσκο.

Τα αποξηραμένα
Για να διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα αποξηραμένα βερίκοκα τότε αποθηκεύστε τα στο ψυγείο, μέσα σε ένα τάπερ που κλείνει αεροστεγώς. Αν προτιμάτε, μπορείτε να τα αφήσετε και στην τροφοθήκη σας ή σε κάποιο ντουλάπι, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν είναι σύμμαχός τους.

Βερίκοκα και κατάψυξη
Αν θέλετε, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας, ώστε να έχετε το καλοκαιρινό αυτό σνακ διαθέσιμο για όλο τον χρόνο. Ξεκινήστε με το να τα κόψετε στη μέση και να αφαιρέσετε το κουκούτσι τους. Στη συνέχεια, απλώστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μαγειρέματος που έχετε βάλει σε ένα ταψί και βάλτε τα στην κατάψυξη για μία ημέρα. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα σακουλάκι αποθήκευσης και τοποθετήστε τα και πάλι στην κατάψυξή σας. Μην παραλείψετε το παραπάνω βήμα καθώς αν τα βάλετε κατευθείαν σε σακουλάκι αποθήκευσης τότε θα μετατραπούν σε μία παγωμένη μάζα. Στην κατάψυξη τα βερίκοκά σας θα διατηρηθούν φρέσκα έως και 6-7 μήνες, ενώ δεν έχει καμία διαφορά αν θα τα αποθηκεύσετε ολόκληρα ή κομμένα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις