Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Λευκά ρούχα που έβαψαν: Τα μυστικά για να τα επαναφέρεις
PLUS

Λευκά ρούχα που έβαψαν: Τα μυστικά για να τα επαναφέρεις

Λευκά ρούχα που έβαψαν: Για όλα υπάρχει λύση

Τα λευκά ρούχα, τείνουν να λερώνονται με το παραμικρό και ειδικά μετά από συχνή χρήση τελικά αρχίζουν να παίρνουν μια κιτρινωπή απόχρωση. Η διατήρηση των λευκών ρούχων έχει συνδεθεί με τη χρήση χημικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, ειδικά εκείνων που περιέχουν λευκαντικό και υποτίθεται ότι είναι η πιο καλή λύση για την επαναφορά της αρχικής λευκής απόχρωσης στα ρούχα σας. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα προϊόντα έχουν καλά αποτελέσματα και μπορεί να αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να λευκάνετε τα ρούχα. Όμως τα χημικά που περιέχουν δεν είναι καθόλου φιλικά όχι μόνο προς το περιβάλλον αλλά και την ίδια μας την υγεία.

Για να αποφύγετε τυχόν οικιακά ατυχήματα από τη χρήση λευκαντικών και των προϊόντων που τα περιέχουν, στο σημερινό άρθρο θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά κόλπα ώστε να καθαρίσετε και να λευκάνετε τα ρούχα σας με έναν περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα που μπορείτε να έχετε στο σπίτι για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες στα υφάσματα και για να επανακτήσετε την αυθεντική λευκή απόχρωση.

Λευκό ξύδι

Εκτός από το ότι είναι ένα χρήσιμο προϊόν αφαίρεσης των λεκέδων και της βρωμιάς, το λευκό ξύδι είναι πολύ καλό για τα υφάσματα καθώς τα κάνει απαλά με φυσικό τρόπο, ώστε να μην καταφύγετε στη χρήση χημικών μαλακτικών.

Εκτέλεση: Προσθέτετε μισό φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι με το  συνηθισμένο σας απορρυπαντικό ρούχων στο πλυντήριο και πλένετε όπως θα κάνατε συνήθως.
Εάν τα ρούχα σας έχουν λεκέδες γύρω από το λαιμό, τις μασχάλες ή άλλες περιοχές, τρίψτε με λίγο λευκό ξύδι αυτές τις περιοχές κι αφήστε το να καθίσει για μια ώρα πριν από την πλύση.
Δείτε επίσης: Καθαρίστε και γυαλίστε ξύλινες επιφάνειες φυσικά

Μαγειρική σόδα

Αυτό το προϊόν εκτός του ότι είναι πολύ φθηνό, εισχωρεί βαθιά στις ίνες των ρούχων και τα καθαρίζει αφήνοντάς τα απαλά. Εκτέλεση: Προσθέτετε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο συνηθισμένο σας απορρυπαντικό ρούχων και πλένετε κανονικά. Να θυμάστε πάντα να διαχωρίζετε τα λευκά από τα χρωματιστά ρούχα. Για τους σκληρούς λεκέδες, απλώνετε μαγειρική σόδα με λεμόνι απευθείας στα αντίστοιχα σημεία.

Χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού είναι ένα φυσικό στυπτικό που καθαρίζει βαθιά τις ίνες των υφασμάτων σας, αφαιρώντας τη βρωμιά κι αφήνοντας τα ρούχα σας καθαρά και λευκά. Εκτέλεση:Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και μερικές φέτες λεμονιού, τα βράζετε κι έπειτα μουλιάζετε τα ρούχα σας στο νερό με το λεμόνι για μια ώρα πριν πλύνετε όπως συνήθως. Μια άλλη καλή επιλογή είναι να αναμείξετε ένα διαλυμένο σαπούνι, μια κουταλιά της σούπας αλάτι και το χυμό δυο λεμονιών. Μουλιάζετε τα ρούχα σας σε αυτό το μείγμα, έπειτα τα ξεπλένετε  και τα στεγνώνετε στον ήλιο.

Γάλα

Αυτό το εκπληκτικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των ρούχων σας καθώς τα διατηρεί λευκά. Η χρήση του συνιστάται ιδιαίτερα για ευαίσθητα ή βαμβακερά υφάσματα. Εκτέλεση: Βάζετε το ένδυμα σε ένα μπολ με γάλα και το αφήνετε να μουλιάσει για μερικές ώρες, πριν πλύνετε ως συνήθως.

Έξτρα τιπς:

-Αποφύγετε τη χρήση χημικών λευκαντικών για ρούχα από πολυεστέρα ή από μείγματα βαμβάκι-πολυεστέρα, επειδή αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση μεταξύ λευκαντικού και πολυεστέρα, η οποία θα κιτρινίσει το ύφασμα.

-Να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο νερό με το οποίο πλένετε τα ρούχα σας, γιατί αν γίνει θολό μπορεί να κιτρινίσει τα υφάσματα.

-Όταν πλένετε λευκά ρούχα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βορικό νάτριο διαλυμένο σε νερό για να μαλακώσει το ύφασμα. Το βορικό νάτριο δεν θα λερώσει τα ρούχα σας.

-Για να αποφευχθεί το λέκιασμα των ρούχων, βεβαιωθείτε ότι στα ρούχα δεν υπάρχουν αρώματα, αποσμητικά ή άλλα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το ύφασμα. Συνήθως αυτά κιτρινίζουν τα ρούχα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις