Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιαννίτσης φωτιά – εξελίξεις: Συνεχίζονται οι έρευνες στο εργοστάσιο που εμπλέκεται στη δηλητηρίαση μαθητών
ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννίτσης φωτιά – εξελίξεις: Συνεχίζονται οι έρευνες στο εργοστάσιο που εμπλέκεται στη δηλητηρίαση μαθητών

Γιαννίτσης φωτιά - εξελίξεις: Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ εντόπισε τον σταφυλόκοκκο στο φαγητό των μαθητών, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στο εργοστάσιο, που ήταν υπεύθυνο για τα σχολικά γεύματα, στη ΒΙΠΕ Λαμίας. Από το βράδυ της Κυριακής, με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, στη περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, χθες Δευτέρα 20/5, πήγε και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο στις έρευνες.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά άρχισε πιθανότατα από κάποιο όχημα που βρισκόταν έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια πήρε εκτάσεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει αποδειχθεί. Αν όντως συνέβη αυτό, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, θα κληθούν να απαντήσουν στο πώς επεκτάθηκε τόσο γρήγορα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος είχε ρίξει κάποιο εύφλεκτο υγρό.

Σημαντικά στοιχεία ίσως δοθούν και από τυχόν βιντεοληπτικό υλικό που συλλέξουν. Παράλληλα υλικό θα αναζητηθεί και από άλλες επιχειρήσεις της περιοχής , σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν ίσως ύποπτες κινήσεις που έγιναν πριν την έναρξη της φωτιάς. Ο ΕΟΔΥ εντόπισε τον σταφυλόκοκκο στο φαγητό των μαθητών, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Συχνά μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα, αλλά και εξαιτίας κακής υγιεινής ή από μολυσμένα τρόφιμα. Ακόμα, μπορεί να μεταδοθεί από επαφή με ανοιχτό τραύμα ή αμυχή ή ακόμα και από είδη οικιακής φροντίδας. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσω της πρόσληψης μολυσμένων τροφών από το βακτήριο.

Το βακτήριο staphylococcus aureus απελευθερώνει μια τοξίνη στις τροφές, η οποία προκαλεί εμετό και ναυτία. Συμπτώματα για τα οποία παραπονούνταν οι μαθητές που κατανάλωσαν το σχολικό γεύμα με τα μακαρόνια και τον κιμά. Οι τροφές που συνήθως ενοχοποιούνται για τροφική δηλητηρίαση, προερχόμενη από σταφυλόκοκκο, είναι: τα αυγά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Χτες, την άμεση έρευνα για τα αίτια της φωτιάς στο εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, που φέρεται να εμπλέκεται με την υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών, ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Η κ. Αδειλίνη σε παραγγελία της ενημερώνει ότι ζητά «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης». Όπως έγινε γνωστό κατά την χθεσινή πυρκαγιά, το εργοστάσιο αυτό εμπλέκεται με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων.

Η ανακοίνωση

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας την ακόλουθη παραγγελία: Παρακαλούμε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη»

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις