Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

12

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιαννίτσης Λαμία φωτιά: Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια της πυρκαγιάς
ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννίτσης Λαμία φωτιά: Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια της πυρκαγιάς

Γιαννίτσης Λαμία φωτιά: Το εργοστάσιο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών, που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να διακομιστούν στο νοσοκομείο

Παραγγελία να να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς που κατέστρεψε το εργοστάσιο εταιρείας στη Λαμία απέστειλε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Το εργοστάσιο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία, που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

Προς την κ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας

Παρακαλούμε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη

Το περιστατικό

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Γιαννίτσης» στην ΒΙΠΕ Λαμίας παραδόθηκαν στις φλόγες το βράδυ της Κυριακής (19/05). Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για την επιχείρηση, όπως μεταδίδει το lamianow, μιας και σε λίγο περισσότερο από μια ώρα και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων με 40 πυροσβέστες, 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καταστρέφοντας το κτίριο, αλλά και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρίσκονταν στον χώρο. Πρόκειται για το εργοστάσιο της εταιρείας που παρείχε τα σχολικά γεύματα στην περιοχή της Λαμίας και πρόσφατα καταγγέλθηκε από γονείς για τροφική δηλητηρίαση.

Μάχη με τις φλόγες έδωσε η πυροσβεστική στο εργοστάσιο στη Λαμία

Στις 9.30 ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσαν οι πυροσβέστες από την 7η ΕΜΑΚ, που βρίσκονται 200 μέτρα μακριά από το εργοστάσιο. Ωστόσο οι φλόγες είχαν τυλίξει το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου και οι πυροσβέστες προσπαθούσαν από διάφορα τμήματα να συγκρατήσουν την ορμή τους. Σήμανε συναγερμός και πυροσβεστικά οχήματα αλλά και υδροφόρες απ’ όλη την Φθιώτιδα κινήθηκαν στην βιομηχανική περιοχή Λαμίας ενώ οι φλόγες είχαν πλέον επεκταθεί σε όλο το κτίριο. Μέσα σε 45 λεπτά η σκεπή του εργοστασίου κατέρρευσε και οι πυκνοί μαύροι καπνοί μαζί με φλόγες φαίνονταν από την εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν με αντιασφυξιογόνες μάσκες να μπουν στο εσωτερικό του εργοστασίου θέλοντας να αποκλείσουν την πιθανότητα να βρίσκονται μέσα σε αυτό εργαζόμενοι, όμως οι ισχυρές εκρήξεις από δεξαμενές αερίου τροφοδοτούσαν τις φλόγες. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους που πρώτοι έφτασαν στον χώρο του εργοστασίου μπήκαν μέσα στο προαύλιο χώρο για να απομακρύνουν αυτοκίνητα, κυρίως φορτηγά αυτοκίνητα της εταιρείας, τα οποία είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Ορισμένα από αυτά αν και φλέγονταν τα απομάκρυναν πηγαίνοντάς τα στον σταθμό της Πυροσβεστικής για να σβήσουν τη φωτιά.

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Τα 63 έφτασαν τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από γεύματα που μοιράστηκαν σε σχολεία της Λαμίας. Οι γονείς των μαθητών πήγαν στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τα παιδιά τους παρουσίασαν εμετό και διάρροια μόλις έφαγαν τα μακαρόνια με κιμά που τους δόθηκαν, με δεκάδες κρούσματα να καταγράφονται σταδιακά. Σύμφωνα με το lamianow, συνολικά τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με συμπτώματα στο Νοσοκομείο Λαμίας. Για το θέμα η εταιρεία έβγαλε και σχετική ανακοίνωση:

«Χθες 16-5-2024 παρουσιάσθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε αριθμό μαθητών δημοτικών σχολείων στον Δήμο Λαμιέων. Το γεγονός φέρεται να συνδέεται με την κατανάλωση σχολικού γεύματος, το οποίο παράγεται και διανέμεται από την εταιρεία μας. Ήδη το θέμα διερευνάται με την δέουσα υπευθυνότητα, όπως προβλέπεται, βάσει των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων, από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε την οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο μας ζητηθεί.

Δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Χημείο για εργαστηριακή ανάλυση. Το συμβάν αυτό, πρωτοφανές για την εταιρεία μας, καθώς όμοιό του δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στην υπέρ τριακονταετή παρουσία της στον χώρο της σίτισης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερευνήσεως, καθώς επί συνόλου 2033 διανεμηθεισών μερίδων εμφανίσθηκε σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων. Ανεξάρτητα από ευθύνη η μη της εταιρείας μας, εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στα παιδιά και τους γονείς. Αναμένουμε τα σχετικά πορίσματα των διενεργούμενων ελέγχων και δηλώνουμε ότι στη περίπτωση που προκύψει, η οποιαδήποτε δική μας, έστω και παραμικρή πλημμέλεια, εξυπακούεται ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας και τις συνέπειές της».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις