Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

22

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την ελληνική Ομογένεια
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την ελληνική Ομογένεια

Μέσω της συνεργασίας μας με τη Study in Greece επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων με τους Έλληνες της Διασποράς

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την ελληνική Ομογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης υπέγραψαν τέλη του Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο Πρόεδρος της «Study in Greece» Χρήστος Μιχαλακέλης. Μέσα από τη θεσμοθέτηση της διμερούς αυτής συνεργασίας επιδιώκεται, αφενός, η προώθηση στο εξωτερικό των ελληνικών ΑΕΙ και των διεθνών προγραμμάτων σπουδών τους και, αφετέρου, η ανάπτυξη επαφών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων και την από κοινού διεξαγωγή έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «Μέσω της συνεργασίας μας με τη “Study in Greece” επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων με τους Έλληνες της Διασποράς και να δώσουμε την ευκαιρία σε ομογενείς και ξένους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα. Πρόκειται για μια συνεργασία που υπηρετεί τον στόχο μας για διατήρηση της ελληνικότητας και εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, καθώς και για την ισχυρότερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και εξωτερικού. Στηρίζοντας τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της χώρας μας και φέρνουμε τους νέους της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλακέλης δήλωσε ότι,

«Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου έρχεται να επισημοποιήσει και να αναδείξει με εμφατικό τρόπο τη μακρά και εξαιρετική συνεργασία της “Study in Greece” με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξασφαλίζοντας περαιτέρω τη θεσμική στήριξη της ελληνικής πολιτείας. Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και των φιλελλήνων απανταχού της γης με τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα συμβάλει τόσο στη διεθνή προβολή της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, όσο και στη σύνδεση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων μας με την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Η στρατηγική σχέση της “Study in Greece” με το Υπουργείο Εξωτερικών εγγυάται τη βιωσιμότητα των δράσεων εξωστρέφειας και αναβαθμίζει σημαντικά τις προσπάθειες των ελληνικών Πανεπιστημίων να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη».

Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η «Study in Greece» από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών Πανεπιστημίων και των διεθνών προγραμμάτων τους με τη δημιουργία ψηφιακού προωθητικού υλικού και την αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών που έχει αναπτύξει η «Study in Greece» για την υποστήριξη της διεθνοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα προωθηθεί η δικτύωση Ελλήνων και φιλελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη διασύνδεση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Επίσης, επιδιώκεται η υλοποίηση θερινών και χειμερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στους Έλληνες της Διασποράς και ο συνδυασμός διαδικτυακών και δια ζώσης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα ελληνικά Πανεπιστήμια. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα αξιοποιήσει τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας και τις Αρχές Εξωτερικού και θα ενεργοποιήσει συλλόγους και δίκτυα της Διασποράς για την προώθηση των εν λόγω προγραμμάτων και την ευρύτερη προβολή των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Πηγή: ΥΠΕΞ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις