Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πότε λήγουν τα καλλυντικά: Τι λένε οι ειδικοί και κάθε πότε πρέπει να τα ανανεώνουμε
PLUS

Πότε λήγουν τα καλλυντικά: Τι λένε οι ειδικοί και κάθε πότε πρέπει να τα ανανεώνουμε

Πότε λήγουν τα καλλυντικά: Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε.

Όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα, έτσι και τα καλλυντικά μας κάποτε λήγουν κι ενώ στα τρόφιμα, μακαρόνια, αλεύρια, μπαχαρικά, βότανα ή και σε άλλα  αντικείμενα είμαστε συνεπείς στην τήρηση της ημερομηνίας λήξης και τα πετάμε, με τα καλλυντικά δε συμβαίνει το ίδιο και  έχουμε την τάση να τα κρατάμε για πολλά χρόνια. Πόσες φορές  έχουμε κρατήσει μολύβια ματιών που έχουν να χρησιμοποιηθούν μήνες, ή ένα ρουζ που φοράμε μόνο το καλοκαίρι και δεκάδες μανό που κάθονται μισοχρησιμοποιημένα σε ένα νεσεσέρ. Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι, επιμένουν να ξεφορτωνόμαστε τα παλιοκαιρισμένα καλλυντικά, καθώς, εκτός ότι δεν αποδίδουν στη χρήση και χάνουν τις ιδιότητες τους, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και προβλήματα στο δέρμα.

Η χρήση ληγμένων καλλυντικών δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο να έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους,  αλλά κυρίως  μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες (ερεθισμούς, κοκκινίλες, ξηροδερμία κ.ά.). Για πόσο διάστημα είναι ασφαλής η χρήση των καλλυντικών που χρησιμοποιούμε και ποιοι κανόνες υπάρχουν, για να τους ακολουθήσουμε και να τους τηρήσουμε με ασφάλεια; Πότε τελικά λήγουν τα καλλυντικά μας;

Ημερομηνία λήξης και δάρκεια ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμά του

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα καλλυντικά προϊόντα που έχουν περίοδο διατηρησιμότητας μικρότερη των 30 μηνών, πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης, υποδηλώνει τη χρονική περίοδο που είναι ασφαλής η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος με δεδομένα ότι: α) δεν έχει ανοιχτεί και β) έχει διατηρηθεί (αποθηκευτεί) σωστά. Έτσι λοιπόν, αν τα προϊόντα σας φέρουν ημερομηνία λήξης, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την ακολουθήσετε.

Foundation

Αν είναι υγρό η μέγιστη διάρκεια ζωής του είναι 1 με 1,5 χρόνο και αν είναι πούδρα μπορεί αν κρατήσει μέχρι 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε αλλοιώσεις στο χρώμα έστω και νωρίτερα, ήρθε η ώρα να το πετάξετε.

Κραγιόν

Τα κραγιόν διαρκούν 1-2 χρόνια, ενώ τα lip gloss 18 μήνες. Οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή ή τη μυρωδιά σημαίνει ότι το κραγιόν σας έχει λήξει.

Μολύβι ματιών / Eyeliner

To υγρό eyeliner διαρκεί μόνο 6 μήνες γιατί μετά μαζεύει βακτήρια που, πιθανώς, να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια. Τα μολύβια ματιών, επειδή η μύτη τους μπορεί να ξυθεί, μπορείτε να τα κρατήσετε έως 2 χρόνια -εκτός και αν παρατηρήσετε υποψία μούχλας στην άκρη.

Ρουζ

Και εδώ ισχύει ότι τα υγρα ρουζ διαρκούν λιγότερο, μάξιμουμ ένα έτος, γιατί χάνονται οι μαλακτικοί τους παράγοντες. Στη μορφή πούδρας μπορούν να συντηρηθούν από 2 έως 3 χρόνια. Παρατηρήστε, όμως, πρώτα τα καλλυντικά σας: αν η πούδρα είναι ξερή ή διακρίνετε ένα φιλμ πάνω στο χρώμα, θα πρέπει να το αλλάξετε.

Concealer

Μέγιστη διάρκεια ζωής ένα έτος, εκτός αν έχει ξεραθεί νωρίτερα.

Μάσκες προσώπου

Με τον καιρό, οι αλλοιώσεις στη χημική σύνθεση των μασκών μπορεί να ερεθίσει έντονα το δέρμα και να έχετε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Συνήθως λήγουν μέσα στα πρώτα δυο χρόνια, εκτός φυσικά και αν παρατηρηθεί αλλαγή στο χρώμα ή την υφή.

Μάσκαρα

Μπορεί να εκπλαγείτε αλλά μια μάσκαρα δεν πρέπει να την κρατάμε περισσότερο από 3 μήνες, αν όχι και λιγότερο. Το πινέλο μαζεύει εύκολα βακτηρίδια που ερεθίζουν τα μάτια και μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Μανό

Aπό τη στιγμή που θα ανοιχθεί, ένα μανό έχει διάρκεια 1-2 χρόνια.

Σκιές ματιών

Αν το χρώμα έχει αλλάξει ή η υφή είναι ξερή, αυτό σημαίνει ότι η σκιά έχει λήξει. Όπως και να έχει, μην φοράτε σκιές που έχουν ξεπεράσει τα 2,5-3 χρόνια.

Τι να κάνετε για να διατηρήσετε τα καλλυντικά σας περισσότερο χρόνο

  • Αποθηκεύστε τα σε μέρος δροσερό και σκοτεινό
  • Αποφύγετε την έκθεσή τους στην υγρασία
  • Αποφύγετε την έκθεσή τους στον ήλιο και την υπερβολική ζέστη
  • Προτιμήστε προϊόντα σε κλειστή συσκευασία με αντλία κι όχι συσκευασμένα σε βαζάκια ή δοχεία.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε προϊόντα συσκευασμένα σε βαζάκια/δοχεία, πλύνετε πρώτα τα χέρια σας πριν από κάθε εφαρμογή.
  • Μη μοιράζεστε τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής σας περιποίησης με άλλους.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις