Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σιλιάνοφκσα – “Μακεδονία”: Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιλιάνοφκσα – “Μακεδονία”: Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη

Σιλιάνοφκσα - "Μακεδονία": Tο ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ έστειλε αυστηρό αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα στην πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μετά την πρόκληση της τελευταίας που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων». Παράλληλα ο Ελληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί» και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών».

Μισή» υποχώρηση Σιλιάνοφκσα

Υπενθυμίζεται πως η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τον σάλο, έκανε μισό βήμα υποχώρησης δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, αλλά επέμεινε στο «δικαίωμά» της να αναφέρεται στη χώρα της με τον όρο «Μακεδονία». Υπενθυμίζεται η έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αναφορά της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στον όρο «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή της γειτονικής χώρας χθες.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Βόρεια Μακεδονία -«Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική χώρα. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε ύστερα από ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι το συνταγματικό της όνομα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την ορκωμοσία της.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις