Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φλωρίδης για Μάτι: Το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης για Μάτι: Το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο νέο Ποινικός Κώδικας να στείλει το σήμα της υποχρέωσης της τήρησης του νόμου

Ο Γιώργος Φλωρίδης μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με την απόφαση για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε αρχικά στο OPEN ότι «το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να λειτουργήσει με βάση τις ποινικές διατάξεις του 2019», και στην συνέχεια επισήμανε, πως με τον νέο κώδικα θα ήταν τελείως διαφορετικό το νομικό πλαίσιο που θα εφάρμοζαν οι δικαστές. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι βάσει του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, οι άνθρωποι δικάζονται με βάση τον ποινικό κώδικα που ίσχυε την στιγμή που διέπραξαν το συγκεκριμένο αδίκημα. Άρα αν στο μεταξύ έχουν υπάρξει διατάξεις πιο σκληρές, απαγορεύεται να εφαρμοστούν. Εφαρμόζονται μόνο αν υπάρξουν διατάξεις πιο επιεικείς για αυτούς. Οπότε όσες διατάξεις και να ψηφίζαμε στο μεσοδιάστημα, εφόσον ήταν επιβαρυντικές απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση -και σωστά- να δικάζονται με νεότερους νόμους», τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

Φλωρίδης: Ο νέο Ποινικός Κώδικας να στείλει το σήμα της υποχρέωσης της τήρησης του νόμου

Σε ερώτηση για το αν δικάζονταν οι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι, με τον τωρινό Ποινικό Κώδικα, θα πήγαιναν φυλακή κάποιοι από αυτούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκρίθηκε: «Στην ανθρωποκτονία από αμέλεια, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα η κατώτερη ποινή ήταν 3 μήνες και τώρα με τον νέο Κώδικα είναι 2 χρόνια. Στο αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, όταν μάλιστα έχουμε προειδοποίηση ακραίων καιρικών φαινομένων, που με τον παλιό ποινικό είναι ένα πλημμέλημα αστείο, πλέον με τον νέο Κώδικα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια, χρηματική ποινή μέχρι 200.000 ευρώ και πιθανή δήμευσης της περιουσίας του δράστη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουμε εξοντωτικά προς τους παρανομούντες, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας να στείλει ένα σήμα, ότι δεν είναι υποχρεωτικό να παρανομούμε, αλλά είναι υποχρεωτικό να τηρούμε τους νόμους. Αν τηρούμε τους νόμους δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εχουμε από τα πιο αποτυχημένα ποινικά συστήματα, που ίσχυε μέχρι σήμερα».

Φλωρίδης: Ο κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ένα χρόνο μετά από την τραγωδία στο Μάτι

Ο κ. Φλωρίδης συνέχισε: «Ο κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ένα χρόνο μετά από την τραγωδία στο Μάτι. Γιατί η πρώτη τους σκέψη ήταν για ποινή που εκτίεται για πλημμελήματα που ήταν 10 χρόνια το ανώτερο, να την πάνε στα 8; Γιατί ήταν ο κανόνας στον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χορηγείται υποχρεωτικά αναστολή, ενώ τώρα αλλάζει τελείως η φιλοσοφία και λέμε ότι ο κανόνας είναι ότι η ποινή θα εκτίεται, αλλά αν το δικαστήριο θέλει να δώσει αναστολή όταν η ποινή είναι μέχρι ένα ορισμένο όριο, θα πρέπει να εξηγήσει συγκεκριμένα τους λόγους, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε το ανάποδο». Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσέθεσε: «Όταν έστω μέχρι και 5 ή 8 χρόνια στην ποινή φυλάκισης το δικαστήριο έχει πρώτο καθήκον να αναστείλει τις ποινές με βάση τους κώδικες του 2019, με τον νέο κώδικα θα έχεις μια ποινή και από κάποιο σημείο και μετά μπορείς να πας και φυλακή».

«Τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια, καθώς εκινείτο στη λογική της υπεράσπισης των δραστών και όχι των θυμάτων», τόνισε ακόμα ο κ. Φλωρίδης φέρνοντας το παράδειγμα της ανθρωποκτονίας καθώς, όπως είπε, «το 2019 για πρώτη φορά στην ανθρωποκτονία υπήρξε διάταξη που προέβλεπε ποινή και 10 χρόνια που σημαίνει ότι στα 3 θα μπορούσε να είναι έξω, ενώ μέχρι τότε ήταν ισόβια. Ας μας εξηγήσουν ποια ήταν η λογική σε αυτό».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις