Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μαλάλα – Κλίντον κριτική: Σφοδρές επιθέσεις εναντίον της ακτιβίστριας
ΚΟΣΜΟΣ

Μαλάλα – Κλίντον κριτική: Σφοδρές επιθέσεις εναντίον της ακτιβίστριας

Μαλάλα - Κλίντον κριτική: Η συνεργασία της με την πρώην υπουργό Εξωτερικών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

Μαζικά πυρά εναντίον της Νομπελίστριας και ακτιβίστριας, Μαλάλα Γιουσαφζάι, εκτόξευσαν ανώνυμοι και διάσημοι, λόγω της εμφάνισής της στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον στην πρεμιέρα της μουσικής κωμωδίας για τις σουφραζέτες, στην οποία έχουν από κοινού την παραγωγή. Η Μαλάλα κατηγορείται καθώς εμφανίστηκε μαζί με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Μρόντγουεϊ, της οποίας η θητεία έχει σημαδευτεί από την συστηματική επίθεση εναντίων αμάχων στο Πακιστάν από αμερικανικά drones, όπως επίσης και λόγω του ότι δεν έχει καταδικάσει επίσημα την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ασκήσει κριτική στην ακτιβίστρια, ενώ ισλαμιστικοί κύκλοι που τάσσονταν από το παρελθόν εναντίον της, την κατηγορούν πως είναι «πράκτορας» των ΗΠΑ με στόχο να διαφθείρει τη νεολαία.

Η 26χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι χαρακτηρίζεται αφοσιωμένη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και χαίρει εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο. Όταν ήταν μόλις 14 ετών είχε τραυματιστεί βαριά στο πρόσωπο εξαιτίας πυροβολισμού από πακιστανούς Ταλιμπάν. Αφού διακομίστηκε εσπευσμένα και νοσηλεύτηκε στη Βρετανία, μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης στον θρησκευτικό φανατισμό και σε φωνή των κοριτσιών που στερούνται τη μόρφωση, κατόπιν, το 2014, στη νεότερη νομπελίστρια ειρήνης στην ιστορία. Αφότου υπέστη την επίθεση, δεν έχει επιστρέψει παρά δυο φορές στη χώρα της. Ωστόσο, μετά την πρεμιέρα της παράστασης «Suffs», ο κύκλος των επικριτών της διευρύνθηκε, πλέον έχει συμπεριλάβει ακόμα και μορφές του φεμινισμού στο Πακιστάν.

Τα σχόλια των επικριτών

«Υπερασπίστηκα με νύχια και με δόντια τη Μαλάλα όλ’ αυτά τα χρόνια, αλλά κάπου εδώ εγκαταλείπω. Έκανε απίστευτα δύσκολο το να την υπερασπίζομαι τους τελευταίους έξι μήνες», σχολίασε μέσω X η Λίνα Γάνι, προφανώς αναφερόμενη στο ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. «Θαύμαζα τη Μαλάλα από το 2011», σχολίασε η προβεβλημένη αρθρογράφος Μερ Ταράρ μέσω X, αλλά «η συνεργασία της στο θέατρο με τη Χίλαρι Κλίντον —η οποία υπερασπίζεται την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Αμερικής στη γενοκτονία των Παλαιστινίων— είναι βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία της ως υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θεωρώ απόλυτα τραγική». Η Χίλαρι Κλίντον έχει πει πως υποστηρίζει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς κι έχει απορρίψει τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.  «Πόση απογοήτευση Μαλάλα», «μας απογοητεύεις όλους», σχολίασε από την δική της πλευρά η καθηγήτρια και φεμινίστρια Νίντα Κιρμάνι.

Η νεαρή μολαταύτα έχει ήδη καταδικάσει επανειλημμένα τους θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας κι έχει ταχθεί υπέρ της κήρυξης εκεχειρίας. Η εφημερίδα New York Times ανέφερε πως φόραγε κόκκινη και μαύρη καρφίτσα στην πρεμιέρα του «Suffs», ακριβώς σε ένδειξη υποστήριξης της κατάπαυσης του πυρός. Μετά τις επικρίσεις, η νεαρή διαβεβαίωσε προχθές Τρίτη μέσω X ότι υποστηρίζει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και καταδικάζει τον πόλεμο που διεξάγει ο στρατός του Ισραήλ. «Θέλω να μην υπάρχει καμιά σύγχυση όσον αφορά την υποστήριξή μου στον πληθυσμό της Γάζας», ανέφερε η Μαλάλα Γιουσαφζάι. «Δεν χρειαζόμαστε να δούμε κι άλλα πτώματα, κι άλλα βομβαρδισμένα σχολεία, κι άλλα παιδιά που πεινάνε για να καταλάβουμε ότι είναι επείγουσα και απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός». «Έχω καταδικάσει και θα συνεχίσω να καταδικάζω την ισραηλινή κυβέρνηση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις