Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τροπολογία ΝΟΚ 2024: Τι προβλέπεται για τα bonus στα ύψη των κτιρίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία ΝΟΚ 2024: Τι προβλέπεται για τα bonus στα ύψη των κτιρίων

Τροπολογία ΝΟΚ 2024: Η ρύθμιση θα ισχύει από την 1η Μαΐου έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Με τροπολογία στη Βουλή για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιχειρεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στους εργολάβους και τους δήμους, όσον αφορά την επιτρεπόμενη δόμηση σε περιοχές της Αττικής -και όχι μόνο. Σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση, μπαίνει κλιμακωτός περιορισμός στην προσαύξηση του συνολικού ύψους των κτιρίων, που προβλέπεται με βάση τα bonus του ΝΟΚ. Στόχος είναι να αποφευχθούν περιπτώσεις κατασκευών οι οποίες θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 10 μέτρα, εφόσον αξιοποιούνταν όλα τα διαθέσιμα «παραθυράκια».

Η μεταβατική ρύθμιση που «διορθώνει» τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό θα ισχύει από την 1η Μαΐου έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στοχεύει στην εκτόνωση της σύγκρουσης μεταξύ των μηχανικών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ρύθμιση είναι οριζόντια και ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπονται ειδική μελέτη και έλεγχοι από ελεγκτές δόμησης για τυχόν υπερβάσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία για τον ΝΟΚ:

  • Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος κτιρίου θα είναι έως 2 μέτρα.
  • Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος που «κερδίζει» ένα κτίριο μπορεί να φθάνει έως τα 2,5 μέτρα.
  • Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6, το «bonus» δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 μέτρα.

Σημειώνεται ότι οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Μαΐου 2024 υλοποιούνται με τη χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων, «για λόγους προστασίας της εμπιστοσύνης των διοικουμένων και για να αποφευχθούν ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις». Η ρύθμιση για τον ΝΟΚ περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο ψηφίζεται εντός της ημέρας (25/04) στη Βουλή. Σημειώνεται ότι η κόντρα μεταξύ δήμων στα Νότια Προάστια της Αττικής και μηχανικών είχε αποτέλεσμα να μείνουν «μετέωρες» εκατοντάδες οικοδομικές άδειες. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την τροπολογία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις