Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κηδεία Ναβάλνι – ιερέας: Αναστολή καθηκόντων στον κληρικό
ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία Ναβάλνι – ιερέας: Αναστολή καθηκόντων στον κληρικό

Κηδεία Ναβάλνι - ιερέας: Απαγορεύτηκε να τελεί τα ιερατικά του καθήκοντα για τρία χρόνια

Σε αναστολή καθηκόντων του ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι προχώρησε η Επισκοπή Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συγκεκριμένα ανεστάλησαν τα καθήκοντα του Ρώσου ορθόδοξου ιερέα ως κληρικού , ο οποίος τέλεσε το Μάρτιο το μνημόσυνο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, από τον ιστότοπο της επισκοπής, δεν αναφέρθηκε ο λόγος της ποινής που επιβλήθηκε στον Ντιμίτρι Σαφρόνοφ, ωστόσο του απαγορεύτηκε να ευλογεί, να φοράει ράσο και να φέρει τον ιερατικό σταυρό μέχρι το 2027. Παράλληλα, ο Σαφρόνοφ μετατέθηκε σε άλλη εκκλησία στη Μόσχα, στην οποία θα ασκεί τα καθήκοντα ψάλτη.

«Στο τέλος της περιόδου της μεταμέλειας, ανάλογα με τη συμμόρφωση και την υπακοή, θα ληφθεί απόφαση για τη δυνατότητα περαιτέρω ιερατικής υπηρεσίας», αναφέρει στη δήλωσή της η επισκοπή. Στις 26 Μαρτίου, ο Σαφρόνοφ τέλεσε μνημόσυνο για τον Ναβάλνι, στο οποίο παρέστησαν χιλιάδες άνθρωποι. Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ο σφοδρότερος επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας και απεβίωσε το Φεβρουάριο σε ηλικία 47 ετών σε φυλακή στην Αρκτική. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στους εισαγγελείς, τα δικαστήρια και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής στην οποία συνέβη ο θάνατος του Ναβάλνι.

Κηδεία Αλεξέι Ναβάλνι

Αρκετές εκκλησίες της Μόσχας αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν την εξόδιο ακολουθία, ενώ έγιναν αναφορές σχετικά με απειλές που δέχτηκαν γραφεία τελετών από αγνώστους, ώστε να μην μεταφέρουν τη σωρό. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε κάτω από ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, ενώ πολλοί πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση πριν παραστούν στην κηδεία. Το Κρεμλίνο είπε ότι τυχόν μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις υπέρ του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξέι Ναβάλνι, θα παραβιάσουν το νόμο. Χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν για να δώσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι στην εκκλησία στη Μόσχα στην οποία διεξήχθη η νεκρώσιμη ακολουθία, παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν από τις Αρχές της Ρωσίας.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου πέθανε αιφνιδίως στις 16 Φεβρουαρίου σε ηλικία 47 ετών σε ρωσική σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική, υπό συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι συνεργάτες του, η χήρα του Γιούλια Ναβάλναγια και η Δύση κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τον θάνατό του, κάτι το οποίο αρνείται το Κρεμλίνο. Η ανακοίνωση του θανάτου του είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα πολλών διαδηλώσεων εναντίον του Πούτιν, τόσο στη Ρωσία όσο και σε πολλές πόλεις της Δύσης. Μάλιστα, στη Ρωσία έγιναν πάνω από 500 συλλήψεις ανθρώπων που ενημέρωναν τον κόσμο μοιράζοντας φυλλάδια, σχετικά με τον τόπο που θα γίνει η κηδεία του πολιτικού.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις