Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σπαρτιάτες απόφαση για Ευρωεκλογές: Αύριο θα “μιλήσει” ο Άρειος Πάγος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαρτιάτες απόφαση για Ευρωεκλογές: Αύριο θα “μιλήσει” ο Άρειος Πάγος

Σπαρτιάτες απόφαση για Ευρωεκλογές: Ανοιχτό το σενάριο για διπλές κάλπες στις 9 Ιουνίου – Την Τετάρτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «Σπαρτιάτες»

Την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «Σπαρτιάτες» και συγκεκριμένα για το αν το κόμμα θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, που συνεδριάζει αύριο, αναμένεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο στις Ευρωεκλογές. Όπως αναφέρει το «Mega» και η εκπομπή «Live News», η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για διώξεις στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών προδιαθέτει για την αυριανή απόφαση. Το ενδεχόμενο να απαγορευθεί στους Σπαρτιάτες να πάρουν μέρος στις Ευρωεκλογές μοιάζει αυτή την ώρα το πιθανότερο.

Παράλληλα πριν το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει απόφαση και από το εκλογοδικείο, η οποία μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή για το MEGA, δεν αποκλείεται να δοθεί στη δημοσιότητα και αύριο, Τετάρτη. Αν η απόφαση του εκλογοδικείου κηρύξει έκπτωτους τους βουλευτές των Σπαρτιατών, ανοίγει η συζήτηση για το πώς θα καλυφθούν οι βουλευτικές έδρες που θα «ορφανέψουν».

Τα δύο σενάρια

Υπάρχουν δύο σενάρια για την κάλυψη των 12 θέσεων των Σπαρτιατών. Εκείνο που προϋποθέτει νέες εκλογές σε 12 περιφέρειες και εκείνο που λύνει το ζήτημα χωρίς νέα προσφυγή στις κάλπες.

Χωρίς εκλογές

Το πιο πιθανό σενάριο παραμένει αυτό κατά το οποίο οι 12 έδρες των Σπαρτιατών μοιράζονται στα υπόλοιπα κόμματα αναλογικά και με βάση το ποσοστό που είχαν στις εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Με εκλογές

Το δεύτερο σενάριο, που είναι το λιγότερο πιθανό, αλλά διόλου απίθανο είναι στις 9 Ιουνίου μαζί με τις κάλπες των Ευρωεκλογών να στηθούν κάλπες και για τις 12 περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών.

Σπαρτιάτες: Αντιπαράθεση για την μη κατάθεση υπομνήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ζητήσει τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός η προθεσμία έληγε το περασμένο Σάββατο, 20 Απριλίου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε τελικώς σήμερα κείμενο προς το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες της ΝΔ για την “δι’ αντιπροσώπων” παρουσία του Κασιδιάρη στην Βουλή και τη νέα απόπειρά του να μπει στο ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλες». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παράλληλα αναφέρει πως «η πολιτική ατολμία και η νομοθετική αβελτηρία που επέδειξε η Κυβέρνηση με τρεις αποτυχημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση, αποθράσυναν τους νεοναζιστές. Όπως και η μη διαψευσθείσα συνάντηση Υπουργού με ανώτατο δικαστικό για τις νομοθετικές αλλαγές».

Η Κουμουνδούρου συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως «η αποτυχία των επιλογών της κυβέρνησης και οι ευθύνες της αποδείχτηκαν πολλαπλώς, από τη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από το έλλειμμα που αναδεικνύεται για τις ευρωεκλογές αλλά και από την δίωξη που άσκησε πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους εκλεγέντες βουλευτές των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κρατούμενος Κασιδιάρης διεξήγαγε με άνεση ένα διαρκή προεκλογικό αγώνα, μέσα από τη φυλακή, χωρίς να λάβει μέτρα η κυβέρνηση». «Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι εμφανής και πολυεπίπεδη. Πιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος θα πράξει το σωστό προστατεύοντας τη Δημοκρατία και περισώζοντας το κύρος της εκλογικής διαδικασίας» αναφέρει καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαρινάκης: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση

Νωρίτερα παντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει επίθεση κατά της Κουμουνδούρου για το ζήτημα, αναφέροντας: «Μόλις χθες αναρωτιόμασταν ως κυβέρνηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά του κόμματος Σπαρτιάτες. Σήμερα πήραμε την απάντηση. Πριν από λίγο ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι της Βουλής, μας ενημέρωσε ότι αποφάσισαν (και μάλιστα μετά από σύσκεψη και με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο), να καταθέσουν “σήμερα κιόλας” υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών.
Σήμερα! Ενώ η προθεσμία έχει λήξει από τις 20 του μηνός…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση που αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη. Οι δήθεν υπερασπιστές της Δημοκρατίας, που κόπτονται για το Κράτος Δικαίου, συκοφαντώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη, μένουν σταθερά μόνο στα μεγάλα λόγια και στη δημιουργία εντυπώσεων. Όπως τότε που επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

ΠΑΣΟΚ: Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ –για δεύτερη σημειωτέον φορά- δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των περιτριμμάτων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στις ευρωεκλογές». «Όπως επιχειρηματολόγησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αυλωνίτης, “η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται βαστάζους (;)”»

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό αν έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία του, τον αγώνα των προοδευτικών πολιτών ενάντια στους νεοναζιστές εγκληματίες. Άλλωστε, η νομική διαδικασία είναι ξεκάθαρη και ορίζει την υποβολή υπομνήματος εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων. Όσο, δε, για την αναφορά του κ. Αυλωνίτη ότι θα καταθέσουν τελικά υπόμνημα σήμερα, δεν αξίζει ούτε σχολιασμού, καθώς η προθεσμία έληξε πριν τρεις μέρες» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Σπαρτιάτες»: Επιχειρείται συνταγματική εκτροπή

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της. Η κυβέρνηση των μνημονίων, η κυβέρνηση της δολοφονίας και της συγκάλυψης των Τεμπών, η κυβέρνηση που διασύρει καθημερινά την Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη με το ανύπαρκτο κράτος δικαίου, παρενέβη στην δικαιοσύνη ζητώντας τον αποκλεισμό των “Σπαρτιατών” από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου», αναφέρει μεταξύ άλλων, το κόμμα «Σπαρτιάτες» σε σημερινή ανακοίνωσή του, ενώ υποστηρίζει στη συνέχεια: «Με ένα κατάπτυστο υπόμνημα που βρίθει ανακριβειών και αισχρών ψευδών, κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως φοβάται. Φοβάται την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Φοβάται την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών που αναμένεται να την τιμωρήσουν παραδειγματικά στις προσεχείς εκλογές. Περισσότερο όμως κατέδειξε πως φοβάται μια γνήσια πατριωτική φωνή, η οποία εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο».

Παράλληλα, οι «Σπαρτιάτες» ισχυρίζονται ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να κρατήσουν δέσμια την ελληνική δικαιοσύνη καταστρατηγώντας κάθε έννοια της διάκρισης των εξουσιών, και κατά συνέπεια αυτή την ίδια την δημοκρατία», ενώ κάνουν έκκληση στην ελληνική δικαιοσύνη «να μην υποκύψει στον «εκβιασμό». Κάνουμε έκκληση, προσθέτουν, σε όλα τα πατριωτικά κόμματα να σταθούν στο πλευρό μας, καθώς τυχόν αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” θα δημιουργήσει άσχημο “δεδικασμένο”, το οποίο στο μέλλον θα στραφεί και εναντίον τους. Την ώρα που η δημοκρατία καταστρατηγείται, την ώρα που η Ελλάδα μας χάνεται, δεν έχουμε καιρό για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Σταθείτε δίπλα μας στην μάχη απέναντι σε συνταγματικούς πραξικοπηματίες, απέναντι σε αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας».

Η ανακοίνωση του κόμματος καταλήγει ως εξής: «Οι “Σπαρτιάτες”, εν ονόματι των 250 χιλιάδων ψηφοφόρων τους αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, θα αντισταθούν με κάθε νόμιμο μέσο. Για ακόμα μια φορά θα φυλάξουν ‘Θερμοπύλες’, και ακόμα και αν πέσουν θα εγγράψουν παρακαταθήκη σκληρού αγώνα απέναντι σε όσους υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις