Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επίθεση σε ιερέα Αυστραλία: Διαφωνούν Μασκ και Αλμπανέζι για την κυκλοφορία του βίντεο
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση σε ιερέα Αυστραλία: Διαφωνούν Μασκ και Αλμπανέζι για την κυκλοφορία του βίντεο

Επίθεση σε ιερέα Αυστραλία: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός απαιτεί να κατέβει το βίντεο από την πλατφόρμα Χ για όλους τους χρήστες

Κόντρα μεταξύ του Αυστραλιανού πρωθυπουργού, Άντονι Αλμπανέζι και του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ,  Ίλον Μασκ, έχει ξεσπάσει με αφορμή το βίντεο που απεικονίζει την επίθεση με μαχαίρι εναντίον επισκόπου, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε εκκλησία του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση που επιβάλει το κατέβασμα ανάρτησης του βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η επίθεση. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας καταφέρθηκε εναντίον του δικαστηρίου κατηγορώντας το για έλεγχο του διαδικτύου, ενώ δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να προσβάλλει την εν λόγω απόφαση στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Αναλυτικότερα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας ζήτησε από την πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter), να μην εμφανίζει προσωρινά βίντεο από την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα ένας 16χρονος έφηβος σε εκκλησία. Στα βίντεο αυτά φαίνεται ο νεαρός να μαχαιρώνει έναν Ασσύριο επίσκοπο την ώρα της λειτουργίας που μεταδιδόταν απευθείας μέσω του διαδικτύου. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη μπλοκάρει τις αναρτήσεις αυτές για τους Αυστραλούς χρήστες, όμως ο Αυστραλός επίτροπος, αρμόδιος για την ασφάλεια του διαδικτύου, εκτίμησε ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να αποσυρθεί εντελώς από το Χ, καθώς είναι ιδιαίτερα βίαιο.

Η κόντρα μεταξύ των δύο

Η αντιπαράθεση μεταξύ του τρίτου πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο και του Αυστραλού πρωθυπουργού ανοίγει ένα νέο μέτωπο μεταξύ των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και την επιθυμία κυβερνητών αλλά και οργανώσεων, που επιθυμούν να έχουν περισσότερο έλεγχο του περιεχομένου που αναμεταδίδεται. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει δικαιοδοσία σε όλη τη Γη;», διερωτήθηκε ο Μασκ σε ανάρτησή του αναφερόμενος στον Αλμπανέζι. «Ανησυχούμε για το γεγονός ότι αν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα μπορεί να λογοκρίνει περιεχόμενο για ΟΛΕΣ τις χώρες, κάτι που ζητεί ο Αυστραλός επίτροπος για την ασφάλεια του διαδικτύου, τότε τι σταματά οποιαδήποτε χώρα να ελέγξει ολόκληρο το διαδίκτυο;», πρόσθεσε στην ανάρτησή του. «Ήδη λογοκρίναμε το εν λόγω περιεχόμενο στην Αυστραλία», εν αναμονή της έφεσης, τόνισε ο Μασκ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, χαρακτήρισε τον Μασκ ως «αλαζόνα δισεκατομμυριούχο που πιστεύει ότι είναι πάνω από τον νόμο, αλλά και πάνω από την ευπρέπεια». Ανέφερε στις δηλώσεις του πως «η άποψη ότι κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στα δικαστήρια για να έχει το δικαίωμα να μεταδώσει βίαιο περιεχόμενο σε μια πλατφόρμα δείχνει σε πιο βαθμό είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα ο Μασκ», πρόσθεσε ο Αλμπανέζι. Ο επίσκοπος Μαρ Μάρι Εμάνουελ τραυματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κεφάλι και στο στήθος από έναν 16χρονο λιβανέζικης καταγωγής, ένα περιστατικό που προκάλεσε ταραχές. Οι αυστραλιανές αρχές ανησυχούν ότι το βίντεο της επίθεσης, που έχει διαδοθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδέχεται να τροφοδοτήσει την ένταση.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις