Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Δόντια και καρκίνος: Tι συμβαίνει όταν δεν φροντίζουμε την στοματική μας κοιλότητα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δόντια και καρκίνος: Tι συμβαίνει όταν δεν φροντίζουμε την στοματική μας κοιλότητα

Δόντια και καρκίνος: Τα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας σε άλλα μέρη του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας και Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” του Χάρβαρντ, Mingyang Song, η διατήρηση των ισορροπιών στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων είναι και ο καρκίνος. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της σχολής, ο καθηγητής κλήθηκε μαζί με άλλους ειδικούς να εξηγήσει τη σύνδεση της υγείας του στόματος, των ούλων και των δοντιών με τη συνολική υγεία του ανθρώπου. «Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου», σύμφωνα με τον Δρ Song. Πέραν τούτου, ο καθηγητής προειδοποίησε για τον κίνδυνο τα μικρόβια του στόματος να μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας σε άλλα μέρη του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Πιο παλιές μελέτες που επικαλέστηκε ο καθηγητής, είχαν ρίξει φως στις επιπτώσεις από τις ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του στόματος στην αύξηση των πιθανοτήτων για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά 43% και 52% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου αντίστοιχα, συγκριτικά με άτομα χωρίς περιοδοντική νόσο, και ότι η απώλεια δύο ή περισσότερων δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 33%. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για οδοντωτούς πολύποδες, του δεύτερου σε επικινδυνότητα πολύποδα που μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Ειδικότερα, η απώλεια τεσσάρων τουλάχιστον δοντιών πολλαπλασίαζε κατά 20% τις πιθανότητες οδοντωτού πολύποδα.

Τι πρέπει να κάνουμε

Συνεπώς, κατάληξε ο Song, η καλή στοματική υγεία με ισορροπημένο μικροβίωμα είναι το παν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις κινήσεις -ματ για να το επιτύχουμε περιλαμβάνονται:

  • οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο
  • το σωστό και συχνό βούρτσισμα
  • η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος σε καθημερινή βάση

Αυτά πάντα σε συνδυασμό με ένα συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.

Από τι κινδυνεύουν τα δόντια όσων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αναδεικνύει μία σειρά μελετών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η πιο πρόσφατη από αυτές που δημοσιεύθηκε στο mBio βρήκε πως το άτμισμα αναπτύσσει ένα λιγότερο υγιές μικροβίωμα στη στοματική κοιλότητα του χρήστη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ασθένειας των ούλων. Η βλάβη όμως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα. Η ασθένεια των ούλων ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους παγκοσμίως και πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε πως η περιοδοντίτιδα, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η 6η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση του ανθρώπου ενώ στη χώρα μας πιθανολογείται ότι περίπου 1.000.000 άτομα πάσχουν από μέσου και σοβαρού βαθμού περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση των καπνιστών τα δεδομένα είναι ακόμα πιο δυσάρεστα.

Έρευνες έχουν δείξει πως η ασθένεια των ούλων επηρεάζεται τους μισούς ενήλικες ηλικίας 30 ετών, την ίδια ώρα που το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξή της. Τα δεδομένα φαίνεται να μην αποκλίνουν ιδιαίτερα στην περίπτωση του ατμίσματος. Οι ερευνητές εξέτασαν τη στοματική υγεία 84 ενήλικων από τρεις διαφορετικές ομάδες: μη καπνιστές, καπνιστές και ατμιστές. H ασθένεια των ούλων εκτιμήθηκε μέσα από δυο εξετάσεις με διαφορά έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν δείγμα πλάκας για να αναλυθεί η παρουσία βακτηρίων.

Πηγή: ygeia mou

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις