Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φιμέ τζάμια αυτοκινήτου νομοθεσία: Τι ισχύει και ποιο είναι το πρόστιμο
ΕΛΛΑΔΑ

Φιμέ τζάμια αυτοκινήτου νομοθεσία: Τι ισχύει και ποιο είναι το πρόστιμο

Φιμέ τζάμια αυτοκινήτου νομοθεσία: Ποιος είναι ο ελάχιστος επιτρεπόμενος συντελεστής φωτός για τις αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτου.

Τώρα που ο καιρός αρχίζει και ζεσταίνει καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, ένα πρόβλημα πιθανόν που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί με τα οχήματα τους, είναι πώς να προστατευτούν από τις υπεριώδες ακτίνες του ήλιου και πως να τις εμποδίσουν να εισέρχονται στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ώστε να διατηρούν μια πιο χαμηλή θερμοκρασία. Στην προσπάθεια αυτή,  αρκετοί οδηγοί καταφεύγουν στο να τοποθετούν στα τζάμια του αυτοκίνητου τους,  αντηλιακές μεμβράνες (φιμέ τζάμια). Οι αντηλιακές μεμβράνες σκουραίνουν τα τζάμια, θέλοντας αφενός να προβάλλουν έναν δυναμισμό και αφετέρου να προστατευτούν από την υπεριώδη ακτινοβολία και να μειώσουν τη θερμοκρασία της καμπίνας σε συνθήκες καύσωνα.

Η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών στα τζάμια του αυτοκινήτου, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε οδηγό και επιβάτες. Τι προβλέπει όμως ο νόμος και ποιο το πρόστιμο για τους παραβάτες; Κάποιοι ιδιοκτήτες, προφανώς χωρίς  να το γνωρίζουν, φαίνεται να το παρακάνουν και τοποθετούν πολύ σκούρες αντηλιακές μεμβράνες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο πληρώνοντας χρηματικό πρόστιμο, ενώ είναι πολύ πιθανό να χάσουν και τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους. Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και τη νομοθεσία για τις αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτου, ο ελάχιστος επιτρεπόμενος συντελεστής φωτός είναι:

  • 75% για τον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα
  • 70% για τους υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού
  • 70% για τους πίσω πλευρικούς υαλοπίνακες και τον οπίσθιο ανεμοθώρακα, εφόσον το όχημα δεν φέρει πλευρικούς καθρέφτες.

Αντηλιακές μεμβράνες πιστοποιημένες από κράτος μέλος της ΕΕ, από κράτος της ΕΖΕΣ

Στην περίπτωση που το όχημα φέρει πλευρικούς καθρέπτες όπως συμβαίνει έτσι κι αλλιώς σε όλα σχεδόν τα οχήματα που κυκλοφορούν, δεν υπάρχει περιορισμός για τις μεμβράνες από τη μεσαία κολώνα του αυτοκινήτου και πίσω (πίσω πλευρικά τζάμια, πίσω τζάμι). Οι αντηλιακές μεμβράνες που επικολλούνται στους υαλοπίνακες των οχημάτων, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες από κράτος μέλος της ΕΕ, από κράτος της ΕΖΕΣ το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης ΕΟΧ ή από την Τουρκία, για τοποθέτηση και χρήση σε οχήματα. Δεν επιτρέπεται σε κανένα υαλοπίνακα οχήματος η επικόλληση μεμβρανών τύπου καθρέφτη.

Το συνεργείο που τοποθετεί τις αντηλιακές μεμβράνες θα πρέπει να βεβαιώνει ότι η αντηλιακή μεμβράνη είναι πιστοποιημένη, ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το εργοστάσιο κατασκευής διαδικασία τοποθέτησης, καθώς και να δηλώνει το εργοστάσιο καταασκευής, τον τύπο και τον αριθμό πιστοποιητικού της μεμβράνης, όπως επίσης και τον συντελεστή μετάδοσης φωτός αλλά και τον συντελεστή ανάκλασης. Ο κάτοχος του οχήματος με τις αντηλιακές μεμβράνες υποχρεούται να φέρει μαζί του, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την πρωτότυπη βεβαίωση του αντιπροσώπου – εγκαταστάτη.

Χρηματικό πρόστιμο 40 ευρώ

Στην περίπτωση που σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί ότι οι αντηλιακές μεμβράνες δεν είναι πιστοποιημένες ή είναι πολύ σκούρες, τότε ο ιδιοκτήτης θα αναγκαστεί να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο 40 ευρώ και θα του αφαιρεθούν η Άδεια και οι Πινακίδες κυκλοφορίας για 10 ημέρες. Τέλος, υπάρχουν και εξαιρέσεις καθώς η νομοθεσία επιτρέπει την τοποθέτηση πολύ σκούρων αντηλιακών μεμβρανών, μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει σοβαρά θέματα υγείας και βέβαια φέρει μαζί του κάποια ιατρική γνωμάτευση που δικαιολογεί την τοποθέτησή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις