Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τεχνητή νοημοσύνη και θάνατος: Ένα chatbot που μιμείται τους νεκρούς
ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη και θάνατος: Ένα chatbot που μιμείται τους νεκρούς

Τεχνητή νοημοσύνη και θάνατος: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον θάνατο

Το καλοκαίρι του 2020, πριν την πρώτη του επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη, ο Jason Rohrer διέφευγε από τη φωτιά στην Καλιφόρνια. Ο ίδιος και η οικογένειά του μετακινήθηκαν στη Νεβάδα και στη συνέχεια στην Αριζόνα. Μακριά από το γραφείο του, ο Rohrer δεν μπορούσε να συνεχίσει τη δουλειά του, τον σχεδιασμό ενός νέου βιντεοπαιχνιδιού.  Έτσι ξεκίνησε κάτι άλλο. Το OpenAI είχε κυκλοφορήσει το GPT2, μια πρώιμη έκδοση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου του, αλλά εμπόδιζε τους ανθρώπους να συνομιλούν μαζί του πέρα δώθε. Ο Rohrer χρειάστηκε ένα μήνα για να «ξεγελάσει» τη διεπαφή ώστε οι χρήστες να μπορούν να συνομιλούν με την τεχνητή νοημοσύνη. Κατασκεύασε μερικούς χαρακτήρες για να μιλήσουν οι άνθρωποι. Επέτρεψε επίσης στους χρήστες να δημιουργήσουν τους δικούς τους.

Ακριβώς όπως ο Rohrer υπονόμευσε τα σχέδια της OpenAI, οι χρήστες υπονόμευσαν τα δικά του. Άρχισαν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του για να δημιουργήσουν εκδοχές των νεκρών αγαπημένων τους προσώπων. Η προσομοίωση των νεκρών ήταν «η εφαρμογή-δολοφόνος», όπως το θέτει ο ίδιος.  Φανταστείτε να μπορούσατε να ξαναζωντανέψετε κάποιον που θεωρούσατε χαμένο για πάντα. Ο Joshua Barbeau, συγγραφέας, ξέσπασε σε κλάματα όταν μίλησε με μια έκδοση chatbot της αείμνηστης αρραβωνιαστικιάς του. «Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε στο μυαλό μου αναμνήσεις της Jessica που είχα ξεχάσει εντελώς», ανέφερε. Η εμπειρία του ενθάρρυνε και άλλους.

pink rose

Ο τυπικός χρήστης «δεν είναι απλώς ο μέσος τύπος του οποίου η γιαγιά πέθανε σε ηλικία 85 ετών», λέει ο Rohrer. «Πρόκειται για κάποιον του οποίου ο δίδυμος αδελφός αυτοκτόνησε σε ηλικία 35 ετών». Η αρραβωνιαστικιά του Joshua πέθανε από μια σπάνια ηπατική νόσο λίγο πριν παντρευτούν.  Ένα νέο ντοκιμαντέρ, το Eternal You, χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη του Rohrer ως παράδειγμα για το πώς διακυβεύεται κάτι θεμελιώδες, το πώς δηλαδή βλέπουμε το θάνατο. Οι σκηνοθέτες, Hans Block και Moritz Riesewieck, δείχνουν επίσης μια πενθούσα μητέρα να συναντά τη νεκρή επτάχρονη κόρη της στην εικονική πραγματικότητα. Η εμπειρία αυτή φαίνεται να τη βοηθά να προχωρήσει. Η Sherry Turkle, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πλέον αθανασία, όπως ακριβώς και η θρησκεία.

Η πλατφόρμα του Rohrer, με την ονομασία Project December, υπόσχεται τώρα, έναντι 10 δολαρίων, να «προσομοιώνει μια συνομιλία με οποιονδήποτε βασισμένο σε κείμενα.  Το Project December μοιάζει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι πραγματικό και τι προσομοιωμένο, τι είναι ανθρώπινο και τι είναι μηχανή. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή και την ψυχική υγεία. Τέτοια μοντέλα συνήθως εκπαιδεύονται σε ένα τεράστιο φάσμα βιβλίων, άρθρων και κειμένων από όλο το διαδίκτυο για να παράγουν απαντήσεις σε ερωτήσεις με τρόπο παρόμοιο με ένα εργαλείο πρόβλεψης λέξεων. Οι απαντήσεις δεν βασίζονται στην ακρίβεια των γεγονότων. Με κόστος 10 δολάρια, οι χρήστες μπορούν να στείλουν μήνυμα στο chatbot για περίπου μία ώρα.

red rose shallow focus photography

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανατριχιαστικά. Το chatbot ρώτησε έναν χρήστη αν θα μπορούσε να είναι η κοπέλα του. Στο Eternal You, μια γυναίκα σοκάρεται όταν η προσομοίωση του νεκρού εραστή της λέει ότι βρίσκεται “στην κόλαση”, περιτριγυρισμένη από “κυρίως τοξικοεξαρτημένους”. Η γυναίκα του δημιουργού πάντως πιστεύει ότι είναι ανήθικο. Η Microsoft κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα chatbot για να μιμηθεί τους νεκρούς, βασισμένο εν μέρει σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 2017, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα σταμάτησε να εργάζεται σε αυτό αφού είδε «ανησυχητικά» αποτελέσματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί που να διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για τη μίμηση των νεκρών. Το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο στον κόσμο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη περνάει από τα τελικά στάδια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την ψήφισή του σε νόμο, οπότε και θα επιβάλλει ρυθμίσεις με βάση το επίπεδο κινδύνου που ενέχουν οι διάφορες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα είναι σίγουρο. Η συνύπαρξη του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη κρύβει ανεξερεύνητα μονοπάτια.

pink flowers beside brown and black radio
Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις