Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράκ – Συρία: Επίθεση σε αμερικανική βάση ύστερα από τρεις μήνες εκεχειρίας
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ – Συρία: Επίθεση σε αμερικανική βάση ύστερα από τρεις μήνες εκεχειρίας

Ιράκ - Συρία: Η επίθεση έρχεται μετά από τα επανειλημμένα αιτήματα του Ιράκ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή για την διατήρηση της ασφάλειας

Επίθεση με τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εξαπέλυσαν οι Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη βορειοανατολική Συρία χθες, Κυριακή. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση από τον Φεβρουάριο, όταν οι ένοπλες φιλοϊρανικές δυνάμεις του Ιράκ είχαν δηλώσει την παύση των επιθέσεων σε αμερικανικά στρατεύματα. Η ενέργεια σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επιστροφή του Ιρακινού πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, από τις ΗΠΑ, κατά την οποία είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την ανάρτηση ομάδας που πρόσκειται στην Ισλαμιστική οργάνωση Χεμζμπολάχ, στην πλατφόρμα Telegram, η επίθεση έγινε καθώς δεν σημειώνεται πρόοδος στο αίτημα του Ιράκ να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού από τη χώρα. Παράλληλα, η ομάδα Sabreen News, που επίσης πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε μέσω Telegram, ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενός Αμερικανού αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ εναντίον της βάσης του διεθνούς συνασπισμού στη Ρουμαλίν της Συρίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτες», αν και δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν οι ρουκέτες δεν κατάφεραν να πλήξουν τη βάση ή αν καταστράφηκαν προτού φτάσουν στον στόχο τους. Επίσης δεν είναι γνωστό αν στόχος της επίθεσης ήταν η βάση αυτή. Στη συνέχεια ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ένα αεροσκάφος του διεθνούς συνασπισμού εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον του σημείου από το οποίο εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες.

Απάντηση στην επίθεση στο Ιράκ με έναν νεκρό

Το Iraqi Security Media Cell, ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει «μια ευρεία επιχείρηση έρευνας και ελέγχου» αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης δυτικά της Νινευή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου σε στρατιωτική βάση του Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκε ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και άλλα οκτώ τραυματίστηκαν. Ο διοικητής της βάσης δήλωσε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε επίθεση που είχε σημειωθεί προηγουμένως από drones και πυραύλους, ενώ ο στρατός επεσήμανε ότι ερευνά το συμβάν και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν αεροσκάφη στον ουρανό την ώρα της έκρηξης. Φιλοϊρανική πολιτοφυλακή κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Μπαμπίλ.

Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν ταξιαρχίες των ΔΛΚ (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης) και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της επαρχίας Μπαμπίλ, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση, Μουχάνεντ αλ-Ενάζι. «Η φωτιά κατασβέστηκε. Έρευνα είναι σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί αν η επίθεση διενεργήθηκε από drones ή πυραύλους και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η αυτοαποκαλούμενη «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» ανέφερε ότι εξαπέλυσε drones σε «ζωτικής σημασίας στόχο» στην παράκτια πόλη του νότιου Ισραήλ, Εϊλάτ, ως απάντηση στην επίθεση. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει πει επίσης κατ΄επανάληψη στο παρελθόν ότι είχε πλήξει βάσεις των ΗΠΑ μέσα στο Ιράκ και στη Συρία με drones και πυραύλους.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις