Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γἀζα: Τα παιδάκια γεμίζουν τις παραλίες
ΚΟΣΜΟΣ

Γἀζα: Τα παιδάκια γεμίζουν τις παραλίες

Τα αθώα τους μυαλουδάκια, είναι πάντα στο παιχνίδι..

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν ξαφνικά, τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν τη φρίκη των μεγάλων, τρέχουν στη θάλασσα και παίζουν με μπάλα στην άμμο γύρω από το Deir el-Balah στο κέντρο της παράκτιας λωρίδας. Ο πόλεμος, δεν είναι όμως καθόλου μακριά.  Η πόλη Deir al-Balah έγινε το επίκεντρο των συγκρούσεων στη Γάζα μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς.

“Τα παιδιά ήταν χαρούμενα και αυτός ήταν ο πρώτος μας στόχος – να τα βγάλουμε από την καταστροφή, τη δολοφονία και την ατμόσφαιρα του πολέμου, παρόλο που ακούνε εκρήξεις κάθε στιγμή και αεροπλάνα στον αέρα”, είπε ο Naji Abu Waseem, εκτοπισμένος από Πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

«Θεού θέλοντος, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στην πόλη της Γάζας, ακόμη και στα ερείπια». Πολλοί στην παραλία ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια. Είναι μεταξύ των 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο της Γάζας και έχουν μείνει να αγωνίζονται για φαγητό, νερό και άλλα απαραίτητα.  «Η θάλασσα ήταν η μόνη επιλογή», είπε ο Mahmud al-Khatib, 28 ετών, επίσης εκτοπισμένος από τα βόρεια της Γάζας. «Δεν υπάρχει καμία υποδομή, δεν υπάρχει ζωή, όλα είναι ανύπαρκτα», είπε ο Khatib με την έλευση θερμοκρασιών που θυμίζουν το καλοκαίρι. Ομάδες ανδρών κείτονταν στην άμμο και κοιτούσαν τα κύματα καθώς τα παιδιά έπαιζαν στο νερό. Γυναίκες και κορίτσια με τουνίκ και χιτζάμπ έβγαλαν φωτογραφίες.

«Φόβος και τρόμος»

Πάνω από το 70% των νεκρών στον πόλεμο είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν πέρα από τα σύνορα από τη Γάζα και επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.170 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Οι μαχητές απήγαγαν περίπου 250 ανθρώπους, από τους οποίους 129 εξακολουθούν να παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 νεκρών, σύμφωνα με τον στρατό. Έκτοτε, η ανελέητη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.899 ανθρώπους στη Γάζα, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Ο Γιούνις Αμπού Ραμαντάν, εκτοπισμένος με την οικογένειά του από την περιοχή της Γάζας, είπε ότι «με πυροβολισμούς παντού», είναι αδύνατο να ξεχάσουμε τον πόλεμο. «Ζούμε μέσα στον φόβο και τον τρόμο και επιθυμούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας στη Γάζα», είπε. Ωστόσο, η σύζυγός του, Ουμ Ραμαντάν, είπε ότι η παραλία ήταν ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τη στενή ζωή τους σε μια υπερπλήρη σκηνή. «Είμαστε γεμάτοι σαν σαρδέλες», είπε. «Δεν γνωρίζουμε άνεση ή ηρεμία λόγω των (ισραηλινών) αεροπορικών επιδρομών και του φόβου και του άγχους των παιδιών». Η ανησυχία παρέμεινε ακόμη και στην άκρη του νερού, πρόσθεσε ο Ραμαντάν. «Είδαμε ότι όλοι οι άνθρωποι στις σκηνές είχαν φτάσει στη θάλασσα όπως εμείς γιατί ο καιρός ήταν πολύ ζεστός», είπε. «Αλλά φοβόμασταν ότι θα μας βομβαρδίσουν ενώ ήμασταν δίπλα στη θάλασσα, καθώς τα (ισραηλινά) σκάφη ήταν κοντά στην ακτή», πρόσθεσε ο Ραμαντάν. «Ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις