Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οι απατεώνες με τα “χίλια πρόσωπα”
ΕΛΛΑΔΑ

Οι απατεώνες με τα “χίλια πρόσωπα”

Απάτη άνω των 350.000 ευρώ

Οικονομική ζημία άνω των 305.000 ευρώ, έχουν προκαλέσει σε ιδιώτες, εταιρίες, και επιχειρήσεις, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που ειδικεύονταν στις απάτες, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ πεδίο «δολωμάτων» για να ρίξουν στην παγίδα τα θύματα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κυρίως, προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα τηλεφωνικώς και ανάλογα με την δραστηριότητα που έβλεπαν σ’ αυτά, έβαζαν μπροστά το σενάριο της απάτης. Για παράδειγμα, πλησίαζαν κάποιον που είχε ανεβάσει διαδικτυακή αγγελία για πώληση κάποιου αντικειμένου. Αφού έρχονταν σε τηλεφωνική επαφή μαζί του σαν υποψήφιοι αγοραστές, συμφωνούσαν στην αγορά και ζητούσαν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσουn «αμέσως» (!) το ποσό που ζητούσε ο πωλητής.

Εκεί άρχιζε η δεύτερη φάση της απάτης. Με χίλια δύο τεχνάσματα, κατάφερναν να εξαπατούν και έμπειρους επαγγελματίες και στο τέλος, τα ίδια τα θύματα να δίνουν στοιχεία, που άνοιγαν τον…τραπεζικό δρόμο στους δράστες να σηκώσουν όλον τον λογαριασμό! Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία τηλεφωνούσαν σε υπευθύνους εταιριών η επιχειρήσεων, αφού έβλεπαν τι προϊόντα διέθεταν.

Υποψήφιοι αγοραστές

Και πάλι εμφανίζονταν σαν υποψήφιοι αγοραστές και κατάφερναν να αποσπάσουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών δήθεν για να καταθέσουν τα χρήματα, αλλά στην ουσία για να γίνουν κύριοι και να σηκώσουν χιλιάδες ευρώ.

Λογιστές “μαϊμού”

Ακόμη τηλεφωνούσαν παριστάνοντας τους λογιστές σε ανύποπτους και έταζαν επιστροφές από την Εφορία, αναδρομικά η επιδόματα. Με τον ίδιο πάντα τρόπο κατάφερναν να σηκώνουν τα χρήματα. Η δυσκολία να εντοπιστούν έγκειτο στο ότι τα χρήματα των θυμάτων μεταφέρονταν σε λογαριασμούς ατόμων, που είχαν πληρωθεί με μικρό ποσό για να τους διαθέσουν στη συμμορία!

Μετά από μεγάλη έρευνα, η Ασφάλεια Σερρών σχημάτισε δικογραφία κατά εννέα Ρομά, οκτώ ανδρών και μιας γυναίκας, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της απάτης με υπολογιστή και της εγκληματικής οργάνωσης. Εξιχνιάστηκαν συνολικά 16 απάτες, που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Από Θεσσαλονίκη, Γρεβενά.. έως Χανιά!

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 16 περιπτώσεις απάτης, που έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα:

· 7 στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη και από μία σε Γρεβενά, Έβρο, Εύβοια, Κεφαλονιά, Φλώρινα και Χανιά.

Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες το χρηματικό ποσό των 305.789 ευρώ. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 15 άτομα, δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων μελών της οργάνωσης, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

white and gray ip desk phone on brown wooden table
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις