Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άσκηση σεισμού Μίνωας 2024 Κρήτη: «Η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα»
ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση σεισμού Μίνωας 2024 Κρήτη: «Η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα»

Άσκηση σεισμού Μίνωας 2024 Κρήτη: Τα σενάρια με σεισμούς 6,4 και 7,2 Ρίχτερ

Η μεγάλη άσκηση «Μίνωας», για την αντισεισμική προστασία, θα λάβει μέρος αύριο και την Τρίτη σε Χανιά και Ηράκλειο, με τον Ευθύμη Λέκκα να δίνει στοιχεία για το εγχείρημα αυτό.  Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως πρόκειται για την «μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή όλης της Κρήτης, με τη συμμετοχή των κεντρικών φορέων. Συμμετέχουν περίπου δέκα υπουργεία». Μιλώντας για την άσκηση ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε ότι θα γίνει σε όλη την Κρήτη, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και στους 24 δήμους της Κρήτης. «Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος σεισμός θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα μετά τις 10:00 και θα είναι κοντά στα Χανιά με ένα μέγεθος της τάξεως των 6,4 βαθμών. Θα επηρεάσει κυρίως τις περιφερειακές ενότητες των Χανίων και του Ρεθύμνου» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Όπως είπε «την Τρίτη θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σενάριο με σεισμό που θα εκδηλωθεί βόρεια του Ηρακλείου, με ένα μέγεθος της τάξεως των 7,2 βαθμών που θα επηρεάσει όλη την Κρήτη αλλά κυρίως τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου». Και όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας η άσκηση συμπεριλαμβάνει 75 επεισόδια τα οποία συνθέτουν ένα ρεαλιστικό σενάριο. «Είναι περιοχές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού.

Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον ελληνικό χώρο. Θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα. Περιλαμβάνει όχι μόνο το κύριο πλέγμα του σεναρίου και των επεισοδίων, αλλά ουσιαστικά και οριζόντιες δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην πυροσβεστική, στην αστυνομία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και στα 1040 σχολεία της Κρήτης». Η άσκηση γίνεται για προληπτικούς λόγους και θα πραγματοποιείται σε κάθε περιφέρεια μία φορά το χρόνο, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε συνολικά στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις