Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Κατάργηση Ειρηνοδικείου Χαλάνδρι: Ομόφωνο «Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κατάργηση Ειρηνοδικείου Χαλάνδρι: Ομόφωνο «Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κατάργηση Ειρηνοδικείου Χαλάνδρι: Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Με ομόφωνο “Όχι” το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαλανδρίου, εκφράζει την αντίθεση του για το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου και για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, που προβλέπει την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, μεταξύ των οποίων και του Χαλανδρίου. Το ομόφωνο “Όχι” του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, έγινε με ψήφισμα που εξέδωσε κατά τη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου 2024.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου «θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα» στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης στον εμπορικό κόσμο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Με το ψήφισμα του, το Δημοτικό Συμβούλιο συντάσσεται με τους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν εκφράζει την αντίθεση τους στο Σχέδιο Νόμου, «συνομολογώντας ότι κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνον η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση σε δημόσια διαβούλευση του ΣχΝ «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», σύμφωνα με το οποίο το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου πρόκειται να καταργηθεί ή άλλως να συγχωνευθεί και να μεταφερθεί στο Μαρούσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζει ομοφώνως τη διαφωνία του σε μία τέτοια εξέλιξη, δεδομένων των εξής:

1.Το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου έχει στην αρμοδιότητά του 10 δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Χαλανδρίου, ένας δηλαδή εκ των μεγαλύτερων Δήμων του λεκανοπεδίου.

2.Ο οικιστικός ιστός των περιοχών αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της αρμοδιότητας των όμορων Ειρηνοδικείων.

3.Ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών, από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ προκύπτει ότι το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου εξυπηρετεί πολύ μεγάλο  πλήθος αιτήσεων έκδοσης πιστοποιητικών πολιτών με φυσική παρουσία, σίγουρα κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με όμορα Ειρηνοδικεία. Συνεπώς γίνεται σαφές ότι η μετακίνησή του από την περιοχή θα φέρει αναστάτωση και δυσλειτουργία.

Αντιστοίχως και όσον αφορά στα πολιτικά δικαστήρια και στις πολιτικές διαδικασίες το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου εξυπηρετεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων που απευθύνονται στον πολίτη (π.χ. Εκουσία, Διαθήκες, Ασφαλιστικά Μέτρα) σε σχέση με τα όμορα Ειρηνοδικεία, τα οποία λόγω της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους έχουν περισσότερες υποθέσεις που αφορούν σε εταιρίες, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομειακά συγκροτήματα.

5.Το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, στο οποίο λειτουργεί και Πταισματοδικείο έχει επίσης μεγάλο αριθμό διεκπεραίωσης προανακριτικών παραγγελιών, δεδομένου ότι στην αρμοδιότητά του υπάγονται πολλοί μεγάλοι σχηματισμοί Δημοσίων Υπηρεσιών του Βορείου Τομέα (Δ/νση Συγκοινωνιών Χολαργού και Αγίας Παρασκευής – Σταυρού, Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής, Περιφέρεια Βορείου Τομέα, Ραδιο-Μέγαρο ΕΡΤ, Δασαρχείο Πεντέλης), καθώς και πολλές ιδιωτικές μεγάλες εταιρείες. Με δεδομένα τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου,

  • Φρονεί ότι οποιαδήποτε μετακίνηση της εν λόγω Υπηρεσίας εκτός της περιφέρειας Χαλανδρίου θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα τόσο στους κατοίκους του Χαλανδρίου όσο και στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης στον εμπορικό κόσμο της περιοχής και τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Συντάσσεται με την άποψη των ίδιων των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, συνομολογώντας ότι κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνον η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
  • Ζητεί να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί και συνεπώς να μην μεταφερθεί εκτός Χαλανδρίου, το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου.
  • Καλεί τους δημότες Χαλανδρίου και τον εμπορικό κόσμο του Χαλανδρίου να στηρίξουν τον αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων όλης της χώρας.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις