Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απεργία 17/4 ποιοι απεργούν: Ταλαιπωρία σήμερα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4 ποιοι απεργούν: Ταλαιπωρία σήμερα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Απεργία 17/4 ποιοι απεργούν: Στο κόκκινο η Αττική, δείτε ποια διαδρομή πρέπει να αποφύγετε

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, Ηλεκτρικό, τρένα, προαστιακό και τραμ. Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς και οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία. Η ΓΣΕΕ ζητάει αυξήσεις μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στους δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς δεν υπάρχουν ούτε ταξί τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, με το μετρό και τον Ηλεκτρικό να παραμένουν κλειστά όλη μέρα. Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, το ΕΚΑ και η ΕΙΝΑΠ.

Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό

Χειρόφρενο τραβούν οι εργαζόμενοι στο μετρό, καθώς το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία. Το τραμ, αν και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε προβεί σε ανακοινώσεις για το αν θα συμμετάσχει στην απεργία ή όχι, ούτε αυτό θα λειτουργήσει.

Έτσι θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, τα αστικά λεωφορεία αναμένεται να κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00 (δεν γίνονται δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας). Κανονικά κινούνται τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ. Ίδιο ωράριο θα ισχύει και για τα τρόλεϊ, με τους εργαζόμενους σε αυτά να έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.

Τρένα: Αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια

Αναστολές και τροποποιήσεις υπάρχουν στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, αφού στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57

Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισα: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598

Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301

Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231

Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν, επίσης, τα πλοία σε όλη τη χώρα, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία της ΠΝΟ ξεκίνησε ήδη από τις 00:01 τα μεσάνυχτα.

Ταξί: Οι ώρες που τραβούν χειρόφρενο

Στάση εργασίας κήρυξαν και οι οδηγοί των ταξί, καθώς από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι δεν θα κυκλοφορούν. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ΣΑΤΑ ανακοίνωσε συγκέντρωση στα γραφεία του τις 10 το πρωί.

Ώρες συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 9:30 στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση.

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 9:00 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί θα μεταβούν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5:30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συμμετέχουν στην απεργία

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες.

Μεταξύ των Ενώσεων που αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία είναι και η ΕΙΝΑΠ, που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. από τις 9:30 στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, λεωφόροι Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας), καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους παραπάνω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση της κινητοποίησης.

Με υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν σήμερα Τετάρτη όσοι οδηγοί κινηθούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω της γενικής απεργίας. Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα καταγράφονται ήδη στους δρόκινησαη μους από νωρίς το πρωί.

Στον Κηφισό, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με προβλήματα κάνοντας δύσκολη τη ζωή των οδηγών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην άνοδο του Κηφισού από ΚΤΕΛ έως Αχαρνών και στις εξόδους των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας.

Live η κίνηση ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις