Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νορβηγία ώρα: Τι ζητάει η Δήμαρχος
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία ώρα: Τι ζητάει η Δήμαρχος

Νορβηγία ώρα: Θέλουμε απλώς περισσότερο χρόνο, δήλωσε η Δήμαρχος.

Με ένα  πρωτόγνωρο αίτημα προς την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δήμαρχος μιας αποκακρυσμένης πόλης στη Νορβηγία, ζήτησε  να της δοθεί άδεια για μια νέα ζώνη ώρας, η οποία θα περιλαμβάνει αντί 24 ώρες, 26 ώρες. Η απομακρυσμένη πόλη θέλει απλώς οι πολίτες της, να έχουν περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα τους. Το σχετικό Δελτίο Τύπου ανέφερε, πως ζητείται η παράταση λόγω της «ειδικής αίσθησης γαλήνης και ηρεμίας που επιτρέπει μια διαφορετική έννοια του χρόνου».

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της δώσει την άδεια, να δημιουργήσει μια νέα ζώνη ώρας. Αυτό το αρκετά παράξενο σχέδιο προτάθηκε από τη δήμαρχο της απομακρυσμένης πόλης Vadso στη Νορβηγία, Wenche Pederson. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε αυτό το μακροπρόθεσμο αίτημα, καθώς η δήμαρχος λέει ότι η 26ωρη ημέρα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε «δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, η εκμάθηση νέων γλωσσών ή απλώς να είναι με αγαπημένα πρόσωπα».

Έργο MOREtime

«Δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες. Μέσω του έργου μας «MOREtime», στοχεύουμε να γιορτάσουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον μοναδικό τρόπο ζωής», ανέφερε στην επιστολή της η πόλη της κομητείας Finnmark. Η δήμαρχος είπε στο Politico: «Ποιο είναι το καλό να μένεις εδώ; Η ώρα. Δεν τρέχουμε πίσω από τα λεωφορεία ή τα τρένα, ή χρειάζεται πολύς χρόνος για να πάμε στη δουλειά και ούτω καθεξής. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ζούμε σε ένα μέρος της Νορβηγίας, όπου έχουμε περισσότερο χρόνο για να είμαστε με τους φίλους μας, την οικογένειά μας και μαζί», πρόσθεσε.

Αν και η Pederson παραδέχτηκε, ότι δεν ήταν σίγουρη για το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε αυτή η μοναδική ζώνη ώρας.«Δεν το έχουμε σκεφτεί πολύ», είπε. «Το ρολόι θα πάει από τις 12 στις 13 και πρέπει να δούμε πώς θα πάει. Δεν νομίζω ότι θα πουν ναι, οπότε δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες». Η δήμαρχος ελπίζει ότι με τις παρατεταμένες ημέρες, περισσότεροι άνθρωποι θα εμπνευστούν να μετακομίσουν στο Vadso, το οποίο πρόσθεσε ότι είναι «πιο σημαντικό από ποτέ» υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η απομακρυσμένη πόλη στον Αρκτικό Κύκλο βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η μοναδικότητα της βόρειας περιοχής της Νορβηγίας

Προκαλείτε μια σύγχυση σχετικά με το ποιος θα ικανοποιούσε και αν θα ικανοποιούσε το αίτημα της περιοχής για τη χωριστή ζώνη ώρας, αλλά σε κάθε περίπτωση, η Pederson ελπίζει ότι όλο αυτό το πράγμα τουλάχιστον εφιστά την προσοχή στη μοναδικότητα της βόρειας περιοχής της Νορβηγίας. «Έτσι, αν νομίζατε ότι αυτό ακουγόταν σαν ένα κόλπο μάρκετινγκ για την προώθηση της περιοχής μάλλον έχετε δίκιο. Από αυτή την άποψη είμαστε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης γιατί έχουμε περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε η Pedersen.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις