Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φωτιά στην Δανία: Πυρκαγιά στο παλαιό κτήριο του Χρηματιστηρίου
ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στην Δανία: Πυρκαγιά στο παλαιό κτήριο του Χρηματιστηρίου

Φωτιά στην Δανία: Μεταφέρονται τα έργα τέχνης που βρίσκονται στο εσωτερικό του

Από νωρίς το πρωί έχει ξεσπάσει μία μεγάλη πυρκαγιά στο παλαιό κτίριο του Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης στην Δανία, στο οποίο πραγματοποιούνταν τις τελευταίες εβδομάδες εργασίες αναστήλωσης. Στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εμφανίζεται o πυργίσκος στην οροφή τυλιγμένος στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμβληματικό διακοσμητικό στοιχείο στην κορυφή του, που απεικονίζει ουρές δράκων, κατέρρευσε στον δρόμο περίπου μισή ώρα αφότου ξεκίνησε η φωτιά. Η φωτιά στο ιστορικό κτίριο, το οποίο είναι γνωστό ως Borsen, ξέσπασε γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα). Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έφτασαν γρήγορα στο κτίσμα-ορόσημο της πόλης της Κοπεγχάγης, και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Morten Skærbæk, ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην κατάσβεση είναι οι σκαλωσιές που είχαν στηθεί γύρω από το κτίριο στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι είδε ανθρώπους να μπαίνουν μέσα στο κτίριο για να «διασώσουν» κάποιους από τους πίνακες και άλλα έργα τέχνης που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Το Borsen είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Κοπεγχάγης, αφού χτίστηκε το 1625. Το κτίριο στεγάζει πλέον το Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα ενοικίασης χώρων του για επίσημες εκδηλώσεις.

«400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς τυλίχθηκαν στις φλόγες»

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν την οδήγηση στο κέντρο της πόλης, ενώ δανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κοντινή πλατεία εκκενώθηκε. Το ιστορικό κτίριο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο της Δανίας και το βασιλικό παλάτι. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιάκομπ Ενγκελ-Σμιτ, ανέφερε ότι 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς τυλίχθηκαν στις φλόγες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. «Μας περίμενε ένα τρομερό θέαμα. Το Χρηματιστήριο καίγεται», έγραψε το Εμπορικό Επιμελητήριο σε ανάρτησή του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις