Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δολοφονία δημοσιογράφου Κολομβία: Νεκρός 54χρονος που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς
ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία δημοσιογράφου Κολομβία: Νεκρός 54χρονος που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς

Δολοφονία δημοσιογράφου Κολομβία: Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, δικηγόρο και ακτιβιστή

Δολοφονήθηκε Κολομβιανός δημοσιογράφος, ο οποίος ερευνούσε κυρίως υποθέσεις διαφθοράς, εχθές Κυριακή, σε πόλη της βορειοανατολικής Κολομβίας. Πρόκειται για τον 54 ετών Χάιμε Βάσκες, ο οποίος εκτός από δημοσιογράφος ήταν και δικηγόρος και ακτιβιστής, ενώ είχε γίνει γνωστός καθώς αποκάλυπτε υποθέσεις διαφθοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Βάσκες δολοφονήθηκε μέσα σε εμπορικό κατάστημα στην πόλη Κούκουτα με επανειλημμένους πυροβολισμούς, ενώ ο δράστης διέφυγε με μηχανή. Την εντολή για «έρευνα εις βάθος» έδωσε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέδρο.

Όπως ενημέρωσαν οι συγγενείς, το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου χρησιμοποιήθηκε και μετά το θάνατό του, καθώς ανέφεραν πως υπήρξε δραστηριότητα στην πλατφόρμα WhatsApp. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πέδρο, θα εξεταστεί εάν το κινητό πειράχθηκε από δημόσιους λειτουργούς. Το κολομβιανό ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου (FLIP) καταδίκασε τον φόνο και ζήτησε «ταχεία και σε βάθος έρευνα». «Η δουλειά του Χάιμε Βάσκες, που αποκάλυπτε παρατυπίες σε δημόσιες συμβάσεις και ενέργειες διαφθοράς, τον είχε κάνει πολύ γνωστό» στους πολίτες, τόνισε ακόμη το ίδρυμα αυτό, που καταμετρά 167 δολοφονίες δημοσιογράφων από το 2006.

Διαφθορά στην Κολομβία

Η Κολομβία αποτελεί μία χώρα με τις περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς παγκοσμίως ενώ πολλοί είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν απειληθεί ή και δολοφονηθεί εξαιτίας των ερευνών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Columbia Reports, κατά την περίοδο 2016- 2020 καταγράφηκαν 967 υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες εμφανίστηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης και στις περισσότερες περιπτώσεις, ερευνήθηκαν από την αστυνομία με απώλειες περίπου 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το FLIP μέσα στο 2023 163 δημοσιογράφοι γνωστοποίησαν ότι δέχονταν απειλές σχετικά με τη δουλειά τους.

Ο Τζόναθαν Μοχίκα, φίλος του Χάιμε Βάσκες,  αποκάλυψε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι δεχόταν διαρκώς απειλές εξαιτίας των όσων ερευνούσε και αποκάλυπτε, ενώ ο ίδιος ήταν αφοσιωμένος στην έρευνα και στην «ανάδειξη ζητημάτων για τα οποία πολλοί προτιμούν να μη μιλούν». Ο δημοσιογράφος έκανε εκπομπές στις οποίες αποκάλυπτε παρανομίες σε δημόσιες συμβάσεις και καταχρήσεις εξουσίας των τοπικών αρχών. Στη συγκεκριμένη περιοχή δρουν πολλές και διάφορες συμμορίες και ένοπλες οργανώσεις — ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, η οργάνωση ανταρτών ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές), καθώς και διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας). Το Σάββατο, άλλοι τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε εμπορικό κατάστημα στην ίδια πόλη, την Κούκουτα. Ενώ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας διαπράχθηκαν συνολικά εννέα φόνοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις