Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντίποινα Ισραήλ στο Ιράν: Αυτοί είναι οι πιθανοί στόχοι
ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα Ισραήλ στο Ιράν: Αυτοί είναι οι πιθανοί στόχοι

Πανέτοιμη η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν -Αυτοί είναι οι πιθανοί στόχοι

Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η πολεμική αεροπορία της χώρας για αντίποινα. Το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα εναντίον του Ιράν, καθώς το τελευταίο πολεμικό, υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου άναψε το «πράσινο φως» για την εξαπόλυση των αντιποίνων για τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 13ης Απριλίου. Πληροφορίες του Channel 12 αναφέρουν ότι προετοιμάζεται η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, που περιλαμβάνει μαχητικά F-16, F-15 και F-35, χωρίς όμως να έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα. Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλεβί, τόνισε χθες πως η χώρα του παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας και ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις ενέργειές του.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό «λίστα πιθανών στόχων» για μία επίθεση στο Ιράν. «Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο», μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της νέας συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους. Αναφέρεται επίσης ότι το Ισραήλ θέλει να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Το Channel 12 σημείωσε ότι συζητήθηκαν πολλές επιλογές, που θα αποτελέσουν «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, χωρίς όμως να πυροδοτηθεί ένας περιφερειακός πόλεμος. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει, επίσης, σε ένα χτύπημα το οποίο δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ. Πιθανός στόχος στο ιρανικό έδαφος είναι το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Άλλος στόχος είναι μία από τις βασικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος. Στόχους επίσης αποτελούν εργοστάσια και αεροδρόμια που απογειώνονται τα drones. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παραμείνει ενωμένη» απέναντι στην επιθετικότητα του Ιράν «που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».

Μπάιντεν: Στοπ στη γενίκευση της σύρραξης

Ο Τζο Μπάιντεν είπε από την Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, ότι θέλει να αποφύγει μία ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη για την ασφάλεια του Ισραήλ, για τα δικά της συμφέροντα και των εταίρων τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ. Η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ ήταν «μία μεγάλη και ντροπιαστική αποτυχία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Είδα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ιρανοί είχαν σχεδιάσει να αποτύχουν, ότι αυτή η μεγάλη και ντροπιαστική αποτυχία ήταν σκόπιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

«Είδα επίσης το Ιράν να λέει ότι σήμανε συναγερμό για να βοηθήσει το Ισραήλ να προετοιμάσει την άμυνά του και να περιορίσει κάθε πιθανή ζημιά. Όλα αυτά είναι κατηγορηματικά ψευδή», τόνισε. Παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ αντάλλαξαν μηνύματα με το Ιράν, αλλά ουδέποτε υπήρξαν μηνύματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τους στόχους του Ιράν. Ξεκαθάρισε ότι στόχος του Ιράν ήταν να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές με πολλαπλά χτυπήματα στο Ισραήλ.

Άμεση και σθεναρή η απάντηση του Ιράν

Από τη πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, είπε στον Βρετανό ομόλογό του, ότι το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ότι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα. Το Σάββατο (13/4) το Ιράν εκτόξευσε «βροχή» από drones και πυραύλους προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Νέες διαφωνίες μεταξύ των μελών του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου έχει προκαλέσει το εύρος της απάντησης του Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν σε ισραηλινά ΜΜΕ. Ο Μπένι Γκαντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ήθελαν τα αντίποινα να ξεκινήσουν εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής του στρατού, εκτίμησαν πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αδυναμία στις προσπάθειες αναχαίτισης της ιρανικής επιθετικότητας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις