Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

15

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση ProRata Attica TV: Από 28%-32% η ΝΔ, διαφορά 14,5 μονάδων από ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ProRata Attica TV: Από 28%-32% η ΝΔ, διαφορά 14,5 μονάδων από ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ProRata Attica TV: Τον Μητσοτάκη εμπιστεύονται ως πρωθυπουργό

Ασφαλή διαφορά 14,5 μονάδων και ποσοστά από 28% έως 32% δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό του Attica TV, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση, που έγινε το διάστημα 5-10 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά για την κυβέρνηση, παρά τις απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής κομμάτων, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 14,5 μονάδες. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα κυμαίνεται από 28 έως 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 13,5% έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ από 11,5% έως 14,5%, το ΚΚΕ από 8% έως 10%, η Ελληνική Λύση από 9% έως 11%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 13%, δύο μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οριακά μπροστά από το ΚΚΕ έχει περάσει η Ελληνική Λύση με 8,5% (στο 8% το ΚΚΕ). Ακολουθεί με 4 μονάδες η Πλεύση Ελευθερίας, με 3,5% η Νέα Αριστερά και με 2% το ΜεΡΑ25. Στο κόμμα που προτίθενται να ψηφίσουν αυτοί που αυτοτοποθετούνται στη δεξιά, η ΝΔ κυριαρχεί με 54%, με την Ελ. Λύση να ακολουθεί με 14% και τη Νίκη με 3%. Σε αυτούς που προσδιορίζουν τον εαυτό τους στη δεξιά και την ακροδεξιά, οριακή είναι η πρωτιά της ΝΔ με 31%, έναντι 30% της Ελληνικής Λύσης.

Δημοσκόπηση Prorata: Χωρίς αντίπαλο στην εμπιστοσύνη ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα για τον ποιο πολιτικό εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό (33.5%) έναντι των αντιπάλων του, με τους Στ. Κασσελάκη και Κ. Βελόπουλο να ακολουθούν με 6%. Ο «κανένας», ωστόσο, κυριαρχεί με 40%. Για την άποψη που έχουν για τον κάθε πολιτικό ξεχωριστά, ο Κ. Μητσοτάκης έχει με διαφορά τη θετικότερη εικόνα, αφού το 33% λέει πως έχει θετική άποψη, με τον Δ. Κουτσούμπα να ακολουθεί με 27% και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου με 18%, μία μονάδα μπροστά από τον Κ. Βελόπουλο. Έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αποφάσισαν να αλλάξουν εκλογική προτίμηση στις προσεχείς ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό που έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους ήταν κυρίως η «απομάκρυνση του κόμματος από τις παραδοσιακές του θέσεις».

Σε πιο συγκεκριμένη ερώτηση, το γεγονός που επηρέασε περισσότερο την απόφασή τους να αλλάξουν προτίμηση στην ψήφο τους ήταν ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπου το 51% δικαιολόγησε την απόφασή του με αφορμή αυτό. Ακολουθεί με 34% η αύξηση της εγκληματικότητας και στο 31% η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών, ενώ 4η είναι η ακρίβεια (24%). Στην ερώτηση για το τι θα καταγράψουν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, το 58% βλέπει μεγάλη ή μικρή άνοδο και το 22% καμία ιδιαίτερη αλλαγή. Όσον αφορά τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις, η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση 59%, με ένα 12% να δηλώνει αναποφάσιστο για το τι θα ψηφίσει. Η Ελληνική Λύση φαίνεται στη δημοσκόπηση να αποσπά το 5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει συσπείρωση 56%, με τη Νέα Αριστερά να κερδίζει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της (12%).

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συσπείρωση με 70%, με ένα 13% να δηλώνουν αναποφάσιστοι και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά από το κόμμα το 9%. Αντίθετα, μόνο το 2% φαίνεται να μετακινείται προς τους Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου. Για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 63% θεωρεί στη λάθος. Όσον αφορά το σημαντικότερο θέμα που θα επηρεάσει την απόφασή τους για την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, το 46% αναφέρει πως είναι η ακρίβεια, ενώ ακολουθεί με 30% η εγκληματικότητα και στη συνέχεια η διαφθορά (25%), τα Τέμπη (24%) και η Υγεία (19%). Στο ερώτημα για το αν πρέπει να κατοχυρωθεί ο όρος «γυναικοκτονία», το 65% το βλέπει θετικά, ενώ το 17% αδιάφορα και το 15% αρνητικά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις