Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω τη σκουριά από το μάρμαρο: Ένας απλός και εύκολος τρόπος
PLUS

Πώς να καθαρίσω τη σκουριά από το μάρμαρο: Ένας απλός και εύκολος τρόπος

Πώς να καθαρίσω τη σκουριά από το μάρμαρο: Η σκουριά στο μάρμαρο, είναι ένας από τους πιο επίμονους λεκέδες.

Ένα θέμα που μπορεί να απασχολεί, όσους έχουν μάρμαρο στο σπίτι τους, είτε εσωτερικά του σπιτιού, είτε στις αυλές και στα μπαλκόνια, είναι πώς θα καθαρίσουν αποτελεσματικά το μάρμαρο, από διάφορους λεκέδες, είτε από λάδι, είτε από κρασί, ή από σκουριά. Ως ένα φυσικό πέτρωμα το μάρμαρο, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες καθώς «απορροφά» τους λεκέδες και κάνει πιο δύσκολη την αφαίρεσή τους. Η σκουριά στο μάρμαρο, είναι ένας από τους πιο επίμονους λεκέδες.

Σε γενικές γραμμές, το μάρμαρο είναι περισσότερο ευαίσθητο σε ορισμένους τύπους λεκέδων, όπως είναι το λάδι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, η σκουριά, η νικοτίνη (υπολείμματα από γόπες τσιγάρων), τα αναψυκτικά και το μαύρο τσάι. Στην περίπτωση που το μάρμαρό σας λερωθεί με κάτι από τα παραπάνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το καθαρίσετε αμέσως, ιδιαίτερα αν το μάρμαρο σας ανήκει στα «απορροφητικά» μάρμαρα όπως είναι τα Θάσου, Βώλακα, Πρίνου, Λευκού Sivec (κ.α.). Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους γρανίτες.

Ο εύκολος απλός τρόπος καθαρισμού

Ο γρανίτης είναι περισσότερο απορροφητικό υλικό, από ότι το μάρμαρο. Αν παρόλα αυτά ο λεκές επιμένει στο μάρμαρό σας, τότε μια  εύκολη λύση που θα εξαφανίσει το λεκέ είναι το οξυζενέ, το οποίο πωλείται στα φαρμακεία. Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος:  Εμποτίστε χαρτί κουζίνας, κατά προτίμηση λευκό, με οξυζενέ και τοποθετήστε το πάνω στο λεκέ. Στη συνέχεια καλύψτε το με μεμβράνη κουζίνας και σφραγίστε το περιμετρικά με χαρτοταινία. Μετά αφήστε το να κάνει τη «δύσκολη» δουλειά μόνο του για 8 έως 12 ώρες. Όταν αφαιρέσετε το επίθεμα ο λεκές θα έχει εξαφανιστεί.

Αν πάλι θέλετε τα μάρμαρα του σπιτιού σας να μείνουν «ζωντανά» για πάντα υπάρχει μόνο ένα υλικό και ένας τρόπος. Νερό και πράσινο σαπούνι. Τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο φυσικό, τίποτα πιο οικονομικό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αναμείξετε το νερό με το πράσινο σαπούνι και να καθαρίσετε τις επιφάνειες που έχετε. Η αναλογία είναι 2-3 κ.σ. τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα κουβά με χλιαρό νερό αναφέρει το spirossoulis. Δύο με τρεις κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι αναλογούν σε 10 λίτρα νερού.

Tip: Σε καμιά περίπτωση δε σφουγγαρίζουμε μαρμάρινες επιφάνειες με παρκετίνη, γιατί μπορεί να γυαλίζει εκείνη την ώρα όμως με τη συχνή χρήση της τα μάρμαρα θαμπώνουν αφού η παρκετίνη κάνει ένα φιλμ κεριού στο πάτωμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις