Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κρίση στη Μέση Ανατολή: Συγκρατημένη αντίδραση αγορών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Συγκρατημένη αντίδραση αγορών

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ανησυχία για τη μεταβολή πετρελαίου brent σε περίπτωση συνέχειας των εντάσεων

Συγκρατημένη, όπως φάνηκε στις τιμές, ήταν η αντίδραση της αγοράς στην Ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς οι μεταβολές σε πετρέλαιο και δολάριο ήταν χαμηλές συγκριτικά με αυτά που περίμεναν οι επενδυτές, ενώ υπάρχει ανησυχία για τη συνέχεια των γεωπολιτικών εντάσεων. «Η συγκρατημένη αντίδραση της αγοράς πιθανότατα προέρχεται από το εξαιρετικά περίπλοκο κλίμα στην αγορά σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Hebe Chen, αναλυτής στην IG Markets. «Οι συμμετέχοντες στην αγορά σίγουρα δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα ότι τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό», πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου είναι η εκτίμηση πως η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη. Όπως αναφέρθηκε από τη μεριά του Ιράν, δεν υπάρχει η πρόθεση για συνέχεια της επίθεσης, ενώ τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ. Η τιμή του πετρελαίου brent είχε ήδη πάρει μία άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των γενικών αναταραχών, φτάνοντας στα 90-92 δολάρια, από τα 70. Οι επενδυτές αποτιμούν την τιμή του πετρελαίου να ξεπερνάει τα 100 δολάρια, στην περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην βιομηχανία και το εμπόριο.

Πως κινήθηκαν οι υπόλοιπες τιμές

Όσον αφορά στις υπόλοιπες μεταβολές,  ένας δείκτης της ισχύος του δολαρίου παρουσίασε μικρή μεταβολή, ενώ τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν μετά την μείωση των αποδόσεων στην προηγούμενη συνεδρίαση.  Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ακολουθώντας την πτώση της Παρασκευής στις αμερικανικές μετοχές, λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κινδύνων, των απογοητευτικών τραπεζικών κερδών και της προοπτικής να διατηρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά στην Ασία, αφού ο S&P 500 υπέστη τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιανουάριο, την Παρασκευή εν μέσω φυγής προς την ασφάλεια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς ένα μεικτό άνοιγμα τη Δευτέρα εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών κατάφεραν να σημειώσουν άνοδο την Κυριακή. Άνοδο σημείωσε επίσης και το αλουμίνιο και το νικέλιο, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγόρευσαν τις παραδόσεις οποιωνδήποτε ρωσικών προμηθειών, την Παρασκευή. Το Bitcoin σημείωσε ράλι αφού βυθίστηκε σχεδόν 9% στον απόηχο των επιθέσεων. Τα χρηματιστήρια στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σημείωσαν μέτριες απώλειες υπό ισχνό όγκο συναλλαγών την Κυριακή 14/4. Ο δείκτης αναφοράς μετοχών του Ισραήλ κυμάνθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών τουλάχιστον εννέα φορές προτού κλείσει με μικρό κέρδος.

Εκτίναξη τιμής χρυσού

Κοντά σε τιμή ρεκόρ έφτασε ο χρυσός, καθώς η επίθεση του Ιράν και οι φόβοι για τη γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έχουν οδηγήσει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε νέα υψηλά, όπως το δολάριο και τα κρατικά ομόλογα. Σε αύξηση έως και 1,2% οδηγήθηκε η τιμή του μετάλλου ενώ διέσπασε τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, την Παρασκευή 12 Απριλίου. Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή είναι «ένας λόγος από μόνος του για να αγοράσει κανείς χρυσό», δήλωσε ο Κρις Ουέστον, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone Group Ltd. «Υπάρχει ένα σημαντικό γεωπολιτικό ασφάλιστρο που τιμολογείται στις κινήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η μεσοπρόθεσμη πορεία θα είναι πιθανότατα υψηλότερη.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20% από τα μέσα Φεβρουαρίου σε ένα ράλι που αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές. Οι αγορές swaps υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για το εύρος και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος. Αυτό θα ήταν συνήθως αντίθετος άνεμος για τον ράβδο, καθώς δεν πληρώνει τόκους. Παρ’ όλα αυτά, το μέταλλο έχει κερδίσει στήριξη από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και της αυξημένης ζήτησης από τους Κινέζους καταναλωτές. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα του μετάλλου ως καταφύγιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις