Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ έκπτωση 2024: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις διορθώσεις του Ε9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ έκπτωση 2024: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις διορθώσεις του Ε9

ΕΝΦΙΑ έκπτωση 2024: Πώς πληρώνονται οι δόσεις

Τέλος στην αναμονή βάζει για 7,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων η ΑΑΔΕ, η οποία ξεκίνησε από τις  7/4 την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2023, όπως επεσήμανε το πρωί του Σαββάτου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλής. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να πληρώσει το ίδιο ποσό με το 2023, καθώς κατέθεσαν δηλώσεις Ε9 χωρίς μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, ενώ δεν είχαν και σημαντικές φορολογικές μεταβολές που να επηρεάζουν τον υπολογισμό του φόρου. Συγχρόνως, αντίστροφα μετράει ο χρόνος και για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024, για 8,5 εκατ. φορολογούμενους, ενδεχομένως μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Επιπλέον δόσεις και εκπτώσεις

Πληρωμή σε 11 δόσεις: Υπενθυμίζεται πως φέτος, για πρώτη φορά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την πρώτη από αυτές έως 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Έκπτωση έως 10%: Παράλληλα, φέτος, για πρώτη φορά, προβλέπεται επίσης και μια έκπτωση της τάξεως έως 10% για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά.

Έκπτωση 3%: Επιπλέον, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».

Διορθώσεις στο Ε9

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων που ήδη θα έχει εκδοθεί. Εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην περιουσιακή του εικόνα οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν τον συνολικό φόρο.

Συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με:

– την επιφάνεια του ακινήτου
– τον όροφο
– την παλαιότητα
– το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων
– τα ποσοστά συνιδιοκτησίας
– τα κενά και ημιτελή κτίσματα
– το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις