Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

29

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κλιματική αλλαγή και υγεία: Έρευνα συνδέει την υπερθέρμανση με τα εγκεφαλικά επεισόδια
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή και υγεία: Έρευνα συνδέει την υπερθέρμανση με τα εγκεφαλικά επεισόδια

Κλιματική αλλαγή και υγεία: Αύξηση παρατηρείται στα εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με τις ακραίες θερμοκρασίεα

Μία πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε μεγάλη σύνδεση μεταξύ των εγκεφαλικών επεισοδίων και τις ακραίες θερμοκρασίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Κατά την έρευνα  που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια έχει αυξηθεί από το 1990. Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει πλήρως ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από την υπερθέρμανση αλλά, όπως διαπίστωσαν, περισσότεροι από 500.000 θάνατοι λόγω εγκεφαλικού συνδέθηκαν με υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως οι άνδρες είναι πιο επιρρεπής στη ζέστη, συγκριτικά με τις γυναίκες σε αντίθεση με την ηλικία που δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.

«Οι δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και έχουν προκαλέσει ευρεία ανησυχία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Quan Cheng του νοσοκομείου Xiangya του Κεντρικού Νοτίου Πανεπιστημίου της Κίνας. «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι αυτές οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την επιβάρυνση από τα εγκεφαλικά επεισόδια παγκοσμίως, ιδίως στους ηλικιωμένους πληθυσμούς και στις περιοχές με περισσότερες ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη».

Ακραίες θερμοκρασίες

Η σχέση μεταξύ της ζέστης και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι, όμως, πολύπλοκη. Το 2019, η συντριπτική πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτό το μισό εκατομμύριο καταμετρήσεων προκλήθηκε στην πραγματικότητα από χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το κρύο μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου – ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ακραίο κρύο προκαλείται από την πολική δίνη, μια περιοχή χαμηλής πίεσης και ψυχρού αέρα κοντά στους πόλους της Γης. Η άνοδος των θερμοκρασιών διαταράσσει τα μοτίβα της δίνης, οδηγώντας το ψυχρό περιεχόμενό της σε περιοχές στις οποίες κανονικά δεν φτάνει.

Παρόλα αυτά, οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί ραγδαία, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, και καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, η τάση αυτή θα επιδεινωθεί. Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η φετινή χρονιά αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ θερμοκρασιών της περσινής. Η Κεντρική Ασία αναφέρθηκε ως η περιοχή με τους περισσότερους θανάτους λόγω εγκεφαλικών που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, με 18 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις