Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επίθεση στην Αυστραλία: Άτομο με ψυχικές ασθένειες ο δράστης
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στην Αυστραλία: Άτομο με ψυχικές ασθένειες ο δράστης

Επίθεση στην Αυστραλία: Εξαντλητική η έρευνα της Αστυνομίας προκειμένου να καταλάβει τα κίνητρα του δράστη

Μετά την αιματηρή επίθεση ενός Αυστραλιανού άνδρα σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, το Σάββατο 13 Απριλίου και τη δολοφονία έξι συνολικά ανθρώπων, η αστυνομία ερευνά τα κίνητρα του δράστη, τον οποίο εξουδετέρωσε προκειμένου να τον σταματήσει. Όπως φαίνεται από την ταυτοποίηση των θυμάτων αλλά και των 12 συνολικά τραυματισμένων ανθρώπων που νοσηλεύονται, φαίνεται ότι ο δράστης είχε ως κύριο στόχο γυναίκες. Ο 40χρονος δράστης φέρεται να αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως επιβεβαίωσαν και οι γονείς του, οι οποίοι χαρακτήρισαν «πραγματικά φρικτές» τις ενέργειές του.

«Μου είναι ξεκάθαρο και είναι ξεκάθαρο στους ερευνητές ότι αυτό αποτελεί ένα σημείο ενδιαφέροντος: ο δράστης επικεντρώθηκε στις γυναίκες και απέφυγε τους άνδρες», δήλωσε η Κάρεν Γουέμπ επιθεωρήτρια της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας μιλώντας στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC.«Τα βίντεο μιλούν από μόνα τους, έτσι δεν είναι; Σίγουρα αποτελεί βασικό στοιχείο της έρευνας για εμάς», πρόσθεσε. Πέντε από τα έξι θύματα του δράστη είναι γυναίκες, ενώ ο μοναδικός άνδρας που δολοφονήθηκε εργαζόταν στη φύλαξη του εμπορικού κέντρου.

Ποιο είναι το προφίλ του δράστη

Σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, πρόκειται για τον 40χρονο Τζόελ Κάουτσι, ο οποίος κατάγεται από την Τουγούμπα, πόλη κοντά στο Μπρίσμπεϊν. Όπως δήλωσαν οι γονείς του, έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας από την εφηβεία του. Ο Κάουτσι είχε φτάσει στο Σίδνεϊ έναν μήνα πριν και είχε ενοικιάσει μια μικρή αποθήκη όπου είχε βάλει κάποια προσωπικά του αντικείμενα, ανάμεσά τους μία σανίδα του σερφ. Δεν είχε μόνιμη κατοικία, ζούσε σε ένα αυτοκίνητο και σε ξενώνες, ενώ είχε σποραδικά επικοινωνία με την οικογένειά του.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κανένα στοιχείο σχετικά με τα κίνητρα της επίθεσης που προκάλεσε το χάος στο εμπορικό κέντρο Γουέστφιλντ, στο προάστιο Μποντάι Τζάνκσιον του Σίδνεϊ το Σάββατο. Όπως τόνισε η Κάρεν Γουέμπ, είναι σημαντικό οι ερευνητές να έχουν χρόνο να λάβουν καταθέσεις από όσους τον γνώριζαν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το προφίλ του. Πολλά μέσα ενημέρωσης αλλά και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βιάστηκαν να αποδώσουν την επίθεση σε Ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια, κάτι που έχει καταρριφθεί, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει και το σενάριο της ύπαρξης κάποιου συνεργού.

Πέντε γυναίκες και ένας άνδρας τα θύματα της επίθεσης

Έξι στο σύνολο είναι τα θύματα του Κάουτσι, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί και πρόκειται για πέντε γυναίκες και έναν άνδρα. Αυτές είναι η Γισουάν Τσενγκ μία φοιτήτρια με καταγωγή από την Κίνα, μία στυλίστρια, μία εθελόντρια διάσωσης, η κόρη ενός επιχειρηματία και η νεαρή μητέρα, Άσλι Γκουντ, της οποίας το 9 μηνών βρέφος τραυματίστηκε επίσης και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όσον αφορά για τον άνδρα, πρόκειται για τον 30χρονο Φάραζ Τάχρι, με καταγωγή από το Πακιστάν, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία πριν από έναν χρόνο και εργαζόταν στην υπηρεσία φύλαξης του εμπορικού κέντρου.

Οκτώ τραυματίες της επίθεσης εξακολουθούν να νοσηλεύονται, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τέσσερα ακόμη άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η επίθεση διήρκεσε μισή ώρα προτού μία αστυνομικίνα, η Έιμι Σκοτ, καταφέρει να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον δράστη.Περαστικοί έχουν αφήσει χιλιάδες λουλούδια και στεφάνια έξω από το εμπορικό κέντρο, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα. Η Όπερα του Σίδνεϊ θα φωτιστεί με μια μαύρη κορδέλα σήμερα το βράδυ. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, δήλωσε ότι «Το φύλο των θυμάτων σίγουρα είναι ανησυχητικό », μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC, υποσχόμενος ότι η αστυνομική έρευνα θα είναι «εξαντλητική».

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις