Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρισμός Αθήνα 2024 στατιστικά: Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός Αθήνα 2024 στατιστικά: Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα

Τουρισμός Αθήνα 2024 στατιστικά: Αυξημένες τουριστικές ροές στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σημαντική αύξηση τουρισμού στην Αθήνα παρατηρείται και καταγράφεται, μέσα από τα πρώτα μηνύματα που συγκεντρώθηκαν, με βάση τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν, είναι ενθαρρυντικά καθώς αποτυπώνουν θετικό πρόσιμο, όσον αφορά την προτίμηση των τουριστών με προορισμό την πρωτεύουσα. Στον αντίποδα προβληματισμό επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων, καθώς οι αυξημένες τουριστικές ροές στο αεροδρόμιο της Αθήνας, δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στις κρατήσεις των ξενοδοχειακών δωματίων της πρωτεύουσας.

Αν και η Αθήνα δεν σταμάτησε να προσελκύει επισκέπτες στη διάρκεια του χειμώνα, το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με αυξημένη την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά 16,5%, σε σύγκριση με το περσινό τρίμηνο του 2023 και έφτασε τα 5, 215 εκατομμύρια. Για το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 46,334 καταγράφοντας άνοδο 12,8%.

Αύξηση αφίξεων

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Ευγένιος Βασιλικός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι και αυτή η σημαντική αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν αποτυπώνεται στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, εξηγώντας ότι πλέον η τουριστική κίνηση μοιράζεται και στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που στην Αθήνα φτάνουν τα 14.000.

Μάλιστα εξηγεί ότι η φετινή κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας κινείται στα επίπεδα του 2023, παρά τη αναμενόμενα καλή κίνηση που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες απόρροια των διακοπών του Πάσχα των καθολικών. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βασιλικός είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για φέτος λέγοντας ότι “ναι μεν είναι καλά τα πράγματα αλλά θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα” και εστιάζει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων που όπως είπε κινούνται στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξήσεις που δεν είναι ικανές να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη.

Τέλος κλιματικής αλλαγής

Επίσης κ. Βασιλικός αναφέρει πως, για το τέλος κλιματικής αλλαγής  καλούνται να πληρώνουν τα ξενοδοχεία, κάτι όμως που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό με τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και εξηγεί: Την ίδια στιγμή που για ένα 4στερο δωμάτιο στο το τέλος κλιματικής αλλαγής ανέρχεται σε 7 ευρώ και στο πεντάστερο 10 ευρώ, σε ένα κατάλυμα της βραχυχρόνιας που μπορεί να φιλοξενήσει και 4 άτομα με τιμή ακριβότερη από ένα ξενοδοχειακό δωμάτιο, πληρώνει 1,5 ευρώ περιβαλλοντικό τέλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ισότιμο ανταγωνισμό, αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας, τα πρόσφατα στοιχεία του πρώτου διμήνου, κάνουν λόγο για 59,3% (έναντι 54,4% του Α’ διμήνου του 2023). Μάλιστα η μέση τιμή δωματίου (ADR) έφτασε τα 92,58 ευρώ (έναντι 90,89 ευρώ του Α’ διμήνου του 2023 – σημειώθηκε δηλαδή μια πολύ μικρή αύξηση της τάξης του 1,9%) ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) έφτασε τα 54,92 ευρώ, έναντι 49,47 ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023 (εμφανίζεται δηλαδή αυξημένο κατά 11% έναντι του Α΄ διμήνου του 2023).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις