Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παναγία των Παρισίων σήμερα: Σχεδόν έτοιμος ο καθεδρικός ναός, 5 χρόνια μετά τη φρικτή φωτιά
ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων σήμερα: Σχεδόν έτοιμος ο καθεδρικός ναός, 5 χρόνια μετά τη φρικτή φωτιά

Παναγία των Παρισίων σήμερα: Πότε θα ανοίξει

Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καθώς τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στη γαλλική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019 η οροφή του καθεδρικού ναού τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύντομα, οι φλόγες κατέστρεψαν τη δομή της στέγης του μνημείου και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν, καταστρέφοντας την κορυφή, τις στέγες τού κυρίως ναού και του εγκάρσιου κλίτους και τους ξύλινους σκελετούς τους. Παραμένει ασαφές τι ακριβώς προκάλεσε την πυρκαγιά. Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι μπορεί να ευθύνεται μια ηλεκτρική βλάβη ή ένα αναμμένο τσιγάρο.

Δείτε ακόμη: Όταν δάκρυσε η πιο όμορφη Κυρία 

Απομακρύνονται οι σκαλωσιές από την Παναγία των Παρισίων -Πότε θα ανοίξει

Οι σκαλωσιές που περιβάλλουν μεγάλο μέρος της πρόσοψης του καθεδρικού ναού έχουν αρχίσει να απομακρύνονται σιγά-σιγά και μια νέα κορυφή είναι ήδη ορατή. Περίπου 500 εργάτες βρίσκονται καθημερινά στο εργοτάξιο, αγωνιζόμενοι για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, του πιο επισκέψιμου μνημείου της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά, το οποίο δεσπόζει στο νησί Ile de la Cite, στον ποταμό Σηκουάνα, από τον Μεσαίωνα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, με τον καθεδρικό να έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις