Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ρύζι: Πλύσιμο ή όχι πριν το μαγείρεμα
PLUS

Ρύζι: Πλύσιμο ή όχι πριν το μαγείρεμα

Ρύζι: Ποια η θρεπτική του αξία

Ένα από τα πιο αγαπημένα, εύκολα αλλά και κλασσικά συνοδευτικά είναι το ρύζι που αποτελεί δημοφιλή επιλογή για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ πολλοί είναι οι λαοί που το τρώνε σε καθημερινή βάση. Αν και καταναλώνεται πιο συχνά στην Ασία, το ρύζι είναι βασικό σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο όπως και στην χώρα μας. Αν παρατηρήσετε πολλές συσκευασίες περιλαμβάνουν οδηγίες για να πλύνετε το ρύζι σας πριν το μαγειρέψετε. Και μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα περιττό βήμα, αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι για να το ξεπλένετε.

Ο βασικός λόγος είναι ο ίδιος για τον οποίο πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε. Το ρύζι συνήθως πρέπει να ταξιδέψει πολύ για να φτάσει στο σημείο πώλησής του και πιθανότατα θα μαζέψει σκόνη, ζωύφια, χημικές ουσίες και βρωμιά κατά τη διαδρομή. Το ξέπλυμα διασφαλίζει ότι το ρύζι σας είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση. Το νερό βελτιώνει, επίσης, την υφή του, σύμφωνα με ειδικούς της μαγειρικής και τους λάτρεις του φαγητού, ενώ θα ξεπλύνει το υπερβολικό άμυλο στους πυρήνες του ρυζιού που μπορεί να κάνει το ρύζι σας κολλώδες μετά το μαγείρεμα. Επίσης, αν ξεπλύνετε το ρύζι σας θα του δώσετε μια ελαφριά, αφράτη υφή.

Η θρεπτική του αξία

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι περιέχει λίγο περισσότερες από 200 θερμίδες, περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 44 γραμμάρια υδατάνθρακες με λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες. Αυτή είναι η ποσότητα υδατανθράκων σε περίπου τρεις φέτες λευκού ψωμιού. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα στο μη εμπλουτισμένο λευκό ρύζι είναι αρκετά χαμηλή. Για παράδειγμα, η ίδια μερίδα καστανού ρυζιού παρέχει 78 mg μαγνησίου σε σύγκριση με 19 mg στο λευκό ρύζι.

Η περιεκτικότητα σε κάλιο του λευκού ρυζιού είναι 55 mg ανά φλιτζάνι μαγειρεμένο έναντι 174 mg του καστανού. Δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά υψηλότερα στο μη εμπλουτισμένο λευκό ρύζι σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Το καστανό ρύζι περιέχει επίσης περισσότερες φυτικές ίνες, με 3 γραμμάρια ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι.

Περίμενε να κρυώσει πριν το φας

Το μαγείρεμα και στη συνέχεια η ψύξη των αμύλων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ρυζιού, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον σχηματισμό μιας ουσίας που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα μοναδικό είδος υδατάνθρακα που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει φυσικά την καύση λίπους του σώματος. Όπως οι φυτικές ίνες, δεν μπορείς να αφομοιώσεις ή να απορροφήσεις το ανθεκτικό άμυλο και όταν φτάσει στο παχύ έντερο, ζυμώνεται, κάτι που κάνει το σώμα σου να κάψει λίπος. Εάν είναι δυνατόν, άφησε το λευκό ρύζι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το φας ή άφησέ το στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Το λευκό ρύζι είναι χαμηλότερο σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το ρύζι ολικής αλέσεως και δεν παρέχει τα προστατευτικά οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Εάν επιλέξεις λευκό ρύζι σε σχέση με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, σκέψου να το ψύξεις για να μετριάσεις τις επιπτώσεις του στο σάκχαρο του αίματος. Και συνδύασε το λευκό ρύζι με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά, όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια και ρεβίθια) και ξηρούς καρπούς. Ή, επίλεξε το λευκό ρύζι με άλλα προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως καστανό και άγριο ρύζι, κινόα, βρώμη και κεχρί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις