Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ρευματοκλοπές: Ποιες είναι οι νέες ποινές του νομοσχεδίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρευματοκλοπές: Ποιες είναι οι νέες ποινές του νομοσχεδίου

Ρευματοκλοπές: Συνέπειες θα έχουν πλέον και οι ηλεκτρολόγοι που πραγματοποιούν την επανασύνδεση

Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζεται σχετικά με το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, το οποίο πρόκειται να επιφέρει ποινές τόσο στους καταναλωτές όσο και στους ηλεκτρολόγους. Όπως ανέφερε ο ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος στο ΕΡΤΝΕWS «Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής δεν είναι μικρό, τα 400 εκατομμύρια που στοιχίζει κάθε χρόνο είναι ένα αμελητέο ποσό και αυτό μεταφέρεται επάνω στους καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους». Συμπλήρωσε πως εξαιτίας αυτών των πράξεων, οι τιμές του ρεύματος δεν μπορούν να μειωθούν, όπως δείχνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά μεταφέρονται στους υπόλοιπους καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.

Το βασικότερο σημείο που αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο είναι πως πλέον θα είναι απαραίτητη μία επικαιροποιημένη υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ηλεκτρολόγο- εγκαταστάτη, κατά την επιλογή παρόχου, και στην οποία θα αναφέρεται ρητά πως δεν έχει υπάρξει καμία παραποίηση, μετατροπή ή αλλοίωση του μετρητή. Στην περίπτωση που φανεί εκ των υστέρων ότι έχει γίνει ρευματοκλοπή, ο ηλεκτρολόγος θα χάσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και θα υπόκεινται και σε κάποιες επιπλέον ποινές. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο, θα υπάρχει πλέον έλεγχος και για τους ηλεκτρολόγους οι οποίοι «στην ουσία κάνουν εκείνοι τις μετατροπές σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

Τιμή ρεύματος και προστασία νοικοκυριών

Αναφερόμενος στα ευάλωτα νοικοκυριά, ο Ευάγγελος Πάνος έκανε λόγο για το πρόγραμμα Απόλλων το οποίο προβλέπει κάποια προστασία, ενώ θα υπάρξει και μία νέα ρύθμιση για τους κακοπληρωτές. Συγκεκριμένα, θα δοθεί μία τετράμηνη προθεσμία για καθυστερήσεις πληρωμών στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ στην περίπτωση που περάσει και αυτό το όριο, δίνεται το δικαίωμα στον πάροχο να διακόψει τη σύνδεση. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στις ευάλωτες ομάδες εμπίπτουν όσοι ανήκουν στα εισοδηματικά όρια του κοινωνικού τιμολογίου, αν υπάρχει άτομο στο νοικοκυριό που βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη, αν είναι υπερήλικας με πολύ χαμηλό εισόδημα και δεν μένει με κάποιον άλλον ενήλικα.

Σε ερώτημα σχετικά με την τιμή του ρεύματος ανέφερε πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δεν μειώνεται η λιανική τιμή του την ώρα που μειώνεται στη χονδρική, με ένα μικρό ποσοστό να οφείλεται και στις ρευματοκλοπές. Ένας άλλος λόγος είναι το ρίσκο το οποίο παίρνουν οι πάροχοι, ιδίως στα τιμολόγια που έχουν χρώμα πράσινο, κίτρινο και μπλε. Στα τιμολόγια που περνάει η έκπτωση σε πραγματικό χρόνο είναι τα πορτοκαλί τιμολόγια, όπου χρεώνονται με βάση την ώρα κατανάλωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις