Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έκλειψη Ηλίου 8 Απριλίου – πώς επηρέασε τα ζώα: Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες
ΚΟΣΜΟΣ

Έκλειψη Ηλίου 8 Απριλίου – πώς επηρέασε τα ζώα: Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες

Έκλειψη Ηλίου 8 Απριλίου - πώς επηρέασε τα ζώα: Τα ζώα αντέδρασαν περίεργα στην έκλειψη ηλίου και η NASA θέλει τη βοήθεια του κόσμου για τη μελέτη τους.

Την περασμένη Δευτέρα στις 8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε το σπάνιο φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου, όπου ήταν φανερή στη Βόρεια Αμερική. Χιλιάδες κόσμος την παρακολούθησε με δέος και θαυμασμό. Ωστόσο μια ομάδα ανθρώπων παρατήρησαν πως η ηλιακή έκλειψη της Δευτέρας έκανε τα ζώα να αντιδράσουν με περίεργους τρόπους.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα 40 ατόμων στο ζωολογικό κήπο Fort Worth στο Τέξας, παρακολούθησε τα ζώα να αναπτύσσουν ασυνήθιστες συμπεριφορές όταν κρύφτηκε ο ήλιος μέσα στην ημέρα. «Ο στρατός των γοριλλών μας σηκώθηκε και προχώρησε προς την πόρτα σαν να ήταν ώρα να μπούμε μέσα για τη νύχτα», είπε ο Δρ Τζον Γκρίφιοεν, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας, στο Sky News. και συνέχισε: «Δύο από τα κοπάδια μας με φλαμίνγκο ήρθαν πολύ πιο κοντά. Άρχισαν να φωνάζουν πολύ περισσότερο, και ένα από αυτά άρχισε να παρελαύνει, κάτι που είναι μια ομαδική συμπεριφορά».

Περίεργη στάση των ζώων

Σε έναν βάλτο στη Νεβάδα, οι ερευνητές άκουσαν τα κογιότ να κλαψουρίζουν και μια κουκουβάγια άρχισε να φωνάζει και να πετάει τριγύρω. Ο Kim Rosvall, βιολόγος στην Ιντιάνα που μελετά τα ζώα, χαρακτήρισε την εμπειρία «απίστευτη» στο X. Αν και σημειώνεται μια έκλειψη περίπου κάθε 18 μήνες, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς αντιδρούν τα ζώα σε αυτή την περίσταστασης. Οι μελέτες που υπάρχουν όμως δείχνουν  ότι ενεργούν πολύ περίεργα.

Αντιδράσεις ζώων

  • Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης στο Μεξικό το 1991, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αράχνες να γκρεμίζουν τους ιστούς τους κατά το πιο σκοτεινό μέρος της έκλειψης. Μόλις ο ήλιος επέστρεψε, άρχισαν να τους ξαναυφαίνουν.
  • Στην Αριζόνα, οι επιστήμονες που συλλέγουν τζιτζίκια παρατήρησαν ότι σταμάτησαν να τραγουδούν όταν η λάμψη του ήλιου είχε μειωθεί κατά 50%. Χρειάστηκαν 40 λεπτά για να ξαναρχίσουν να κάνουν θόρυβο. Και οι καμηλοπαρδάλεις, οι μπαμπουίνοι, οι γορίλες και οι παπαγάλοι εμφανίζουν ανήσυχη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των εκλείψεων, όπως αναφέρεται στη μελέτη με τίτλο «Total Eclipse of the Zoo», όπου οι ερευνητές κατέγραψαν πώς αντέδρασαν τα ζώα στον ζωολογικό κήπο Riverbanks στη Νότια Καρολίνα το 2017.
  • Οι παπαγάλοι Rainbow lorikeets έγιναν θορυβώδεις κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης και στη συνέχεια ακολούθησε μία «κοινοτική σιωπή». Οι καμηλοπαρδάλεις άρχισαν να «ταλαντεύονται συντονισμένα» και οι μπαμπουίνοι συγκεντρώθηκαν παρόλο που συνήθως χωρίζονταν σε μικρές ομάδες.

Η NASA ζητάει τη βοήθεια των ανθρώπων για την ανάλυση της μελέτης 

Το 75% των ζώων του ζωολογικού κήπου φαίνεται ότι αντέδρασε στην έκλειψη. Αλλά οι αντιδράσεις των ζώων στις εκλείψεις ηλίου είναι σχετικά μη μελετημένες. Τώρα, οι επιστήμονες θέλουν τη βοήθειά σας. Τρεις σημαντικές μελέτες ζήτησαν από τους ανθρώπους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για ζώα, έντομα και πτηνά που συμπεριφέρονται παράξενα κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Η NASA ζητάει τώρα από τους ανθρώπους να τους βοηθήσουν να αναλύσουν τα ευρήματά τους. Η υπηρεσία αναφέρει ότι σύντομα θα ανοίξει μια πύλη στον ιστότοπό του Eclipse Soundscapes, που θα προσφέρει την ευκαιρία να γίνετε αναλυτής δεδομένων και να βοηθήσετε να μάθετε τι ακριβώς έκανε η σπάνια έκλειψη στα ζώα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις