Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οργανωμένο κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων – Επιχειρηματίας μεταξύ των συλληφθέντων
ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένο κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων – Επιχειρηματίας μεταξύ των συλληφθέντων

Έκλεβαν αυτοκίνητα υψηλής αγοραστικής αξίας και παραποιούσαν τα στοιχεία τους.

Μέχρι και από τα Κ.Τ.Ε.Ο περνούσαν… κλεμμένα αυτοκίνητα, υψηλής αγοραστικής αξίας, τα οποία, όμως, πριν, είχαν παραποιήσει με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό τους, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική προέλευσή τους και προχωρούσαν στην πώληση! Μετά από μεγάλη έρευνα της Ασφάλειας Των Μεγάρων, ήρθε στο φως ένα από τα πιο οργανωμένα κυκλώματα κλοπής, διάλυσης σε ανταλλακτικά η πώλησης με τις κατάλληλες παρεμβάσεις(αριθμοί πλαισίου κ.λπ.).

Για να το πετύχουν αυτό τα μέλη της οργάνωσης «ένωσαν», όπως αποδεικνύεται «τις δυνάμεις τους», ένας επιχειρηματίας εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ένας ιδιοκτήτης συνεργείου-φανοποιείου, αποτελεσματικά άτομα στην κλοπή των οχημάτων και κλειθροποιοί, οι οποίοι συνεργάζονταν στην κατασκευή κλειδιών για τα προς πώληση οχήματα!

4 συλλήψεις

Για την αποδόμηση αυτής της οργάνωσης, ανακοίνωσε η Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, σε περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν 4 εμπλεκόμενα μέλη, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 7 άτομα, 2 εκ των οποίων, είναι έγκλειστα, σε Κατάστημα Κράτησης. Όπως προέκυψε από την έρευνα, λέει η Αστυνομία, η δράση της οργάνωσης, χρονολογείται, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023. Αναφέρει η Αστυνομία ότι προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων με ιδιαίτερα αυξημένη αγοραστική ζήτηση.

«Ως προς τον τρόπο δράσης», συνεχίζει «τα μέλη, επέλεγαν να προβαίνουν στην αφαίρεση οχημάτων κατά της νυχτερινές ώρες και στη συνέχεια τα στάθμευαν για κάποιο χρονικό διάστημα, αντικαθιστώντας τις πινακίδες τους με πινακίδες που αντιστοιχούν σε όχημα ίδιου τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους.

Σπίτι – διαλυτήριο

Μετά την παρέλευση του εν λόγω χρονικού διαστήματος τα μετέφεραν σε κατοικία- «διαλυτήριο», προβαίνοντας είτε στην παραποίηση τους, είτε στη αποσυναρμολόγησή τους με σκοπό την πώληση των μερών τους ως ανταλλακτικά. Έπειτα, προέβαιναν σε αναζήτηση οχημάτων τα οποία ήταν ίδιας μάρκας-μοντέλου με τα κλεμμένα οχήματα και είχαν υποστεί ζημιά ή είχαν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή τιμή πώλησης.

Με την απόκτηση των προαναφερθέντων νόμιμων οχημάτων, προέβαιναν στην αποκοπή του εντυπωμένου αριθμού πλαισίου και την αποξήλωση τυχόν αναγνωριστικών αυτοκόλλητων, τα οποία στη συνέχεια επικολλούσαν στα αφαιρεθέντα οχήματα.

 

Τα κλειδιά

Επιπλέον, φρόντιζαν μέσω κλειθροποιών που συνεργάζονταν, να κατασκευάσουν κλειδιά αντίγραφα για τα παραποιημένα οχήματα». Από εκεί και πέρα ξεκινούσε άλλη διαδικασία: «Με την ολοκλήρωση της παραποίησης του κλαπέντος οχήματος, φρόντιζαν να εκδοθούν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά του έγγραφα και οι πινακίδες κυκλοφορίας ενώ μεριμνούσαν ώστε τα παραποιημένα οχήματα να περάσουν τον έλεγχο ΚΤΕΟ παραποιώντας τις ενδείξεις χιλιομέτρων των κοντέρ».

Αναφερόμενη στους ρόλους των εμπλεκομένων, υπογραμμίζει: Ο 36χρονος, κατείχε τον αρχηγικό ρόλο, ενώ διατηρούσε επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων μέσω της οποίας μεταπωλούσαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα, είτε ως ανταλλακτικά, είτε ως οχήματα με παραποιημένα στοιχεία. Επιπλέον, διαχειρίζονταν τις χρηματικές ροές για την λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης. Ο 36χρονος και ο 35χρονος, είχαν κομβικό ρόλο στην λειτουργία της οργάνωσης καθώς είχαν εξακριβωμένη συμμετοχή σε κλοπές, ενώ συμμετείχαν και στη διάλυση των αφαιρεθέντων οχημάτων καθώς και στην μεταπώληση των ανταλλακτικών τους.

Πώληση ανταλλακτικών

Οι δύο 33χρονοι και ο 31χρονος, είχαν εξακριβωμένη συμμετοχή σε κλοπές ενώ συμμετείχαν και στη διάλυση των αφαιρεθέντων οχημάτων καθώς και στην μεταπώληση των ανταλλακτικών τους. Ο 40χρονος διατηρούσε συνεργείο-φανοποιείο οχημάτων μέσω του οποίου πωλούνταν τα κλεμμένα οχήματα ως παραποιημένα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Τρία κλεμμένα οχήματα, 20 οχήματα, των οποίων η νόμιμη προέλευση εξετάζεται, πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας, διαγνωστικά εγκεφάλου αυτοκινήτων, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών – εξαρτημάτων οχημάτων, πλήθος κλειδιών οχημάτων, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim και το χρηματικό ποσό των 19.510 ευρώ. Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 35 περιπτώσεις κλοπών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις