Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς σταματάει το ροχαλητό: Ποια είναι τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται
PLUS

Πώς σταματάει το ροχαλητό: Ποια είναι τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται

Πώς σταματάει το ροχαλητό: Το ροχαλητό προκαλεί έντονη ενόχληση, τόσο στους γύρω όσο και στο άτομο που ροχαλίζει. 

Το ροχαλητό είναι ένας χαρακτηριστικός τραχύς ήχος, o οποίος παράγεται εξαιτίας της ταλάντωσης των μαλακών τοιχωμάτων του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ροχαλίζουν κάποιες φορές αλλά για κάποιους το πρόβλημα είναι συνεχές και χρόνιο. Το ροχαλητό προκαλεί έντονη ενόχληση, τόσο στους γύρω όσο και στο άτομο που ροχαλίζει.

Ερευνητές έχουν καταγράψει ροχαλητό που ο ήχος του έφτανε τα 80 ντεσιμπέλ, κάτι ανάλογο με το θόρυβο που κάνει ένα κομπρεσέρ όταν σπάει το πεζοδρόμιο. Έχει βρεθεί ότι ο αριθμός των αντρών που ροχαλίζουν είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών. Αυτοί που ροχαλίζουν πιο έντονα συνήθως κοιμούνται βαθιά.  Όμως φαίνεται ότι το ροχαλητό μειώνεται τη στιγμή που αρχίζει το όνειρο.

Τα αίτια του ροχαλητού

Αν κάποιος κοιμάται ανάσκελα η γλώσσα και το σαγόνι του γέρνουν λίγο, με αποτέλεσμα το άνοιγμα της μύτης στο πίσω μέρος του λαιμού να καλυφθεί μερικώς. Αυτό έχει ως συνέπεια να μπαίνει με δυσκολία ο αέρας από τη μύτη στους πνεύμονες και έτσι αναπνέει κυρίως από το στόμα. Ο εισερχόμενος αέρας κάνει τον ιστό του μαλακού ουρανίσκου να πάλλεται, παράγοντας έναν ελαφρύ ήχο ροχαλητού. Όσο περισσότερο κάποιος αναπνέει από το στόμα, τόσο περισσότερο θα στεγνώνουν οι ιστοί και ο ήχος όλο και θα δυναμώνει. Οτιδήποτε δυσκολεύει την αναπνοή μπορεί να προκαλέσει το ροχαλητό, έστω και προσωρινά.

Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι κρυολόγημα και αλλεργίες. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι και σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος, της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια είναι ένα αναπνευστικό πρόβλημα που σταματάει την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα ή και λεπτά ενώ κάποιος κοιμάται. Όταν τελικά παίρνει ανάσα, ο θόρυβος βγαίνει σαν ένα εκρηκτικό ροχαλητό.

Ακολουθούν μερικά tips που μπορείτε να κάνετε για να μη ροχαλίζετε:

Αλλαγή θέσης ύπνου

Το να ξαπλώνετε ανάσκελα κάνει τη βάση της γλώσσας σας και την μαλακή υπερώα, να πέφτουν προς τα πίσω λόγω της βαρύτητας και να ακουμπούν στο πίσω τοίχωμα του λαιμού σας, προκαλώντας έναν δονούμενο ήχο κατά τη διάρκεια της αναπνοής στον ύπνο. Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλευρό σας και θα δείτε ότι το ροχαλητό θα μειωθεί.

Απώλεια βάρους

Εάν παρατηρήσετε ότι το ροχαλητό σας ξεκίνησε περίπου την περίοδο που αυξήσατε το σωματικό σας βάρος, τότε το να χάσετε μερικά κιλά ίσως σας βοηθήσει. Ειδικά αν έχετε πάρει βάρος γύρω από το λαιμό σας, καθώς τότε αρχίζει να πιέζεται η εσωτερική διάμετρος του λαιμού. Έτσι είναι πιο πιθανό να “καταρρεύσει” κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ροχαλητό κατά την εισπνοή και εκπνοή σας.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά μειώνουν τον τόνο ανάπαυσης των μυών στο πίσω μέρος του λαιμού σας, αυξάνοντας την πιθανότητα ροχαλητού. Η κατανάλωση αλκοόλ τέσσερις έως πέντε ώρες πριν τον ύπνο κάνει το ροχαλητό χειρότερο. Ακόμα και οι άνθρωποι που συνήθως δε ροχαλίζουν, είναι πιθανό να το κάνουν στον ύπνο τους μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο βαθύς ύπνος συμβάλλει στο ροχαλητό

Αν δεν κοιμάστε αρκετά, ή η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή, ή εξαντλείστε πολύ στη διάρκεια της ημέρας και πέφτετε για ύπνο πάρα πολύ κουρασμένοι, τότε είναι πολύ πιθανό να ροχαλίζετε. Όταν το σώμα είναι πολύ κουρασμένο, οι μυς χαλαρώνουν υπερβολικά στον ύπνο. Όταν αυτό συμβαίνει στους μυς του λαιμού, τότε προκαλείται ροχαλητό.

Ανοίξτε τις ρινικές σας διόδους

Αν το ροχαλητό σας είναι ρινικό, τότε ίσως σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις ρινικές σας διόδους (ρουθούνια) ανοιχτές, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με ειδικά αυτοκόλλητα επιθέματα. Αυτό θα επιτρέψει στον αέρα να διέρχεται ανενόχλητος. Δοκιμάστε επίσης να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο. Η εισπνοή των υδρατμών θα ανοίξει τις ρινικές διόδους.

Αλλάξτε το μαξιλάρι σας

Οι αλλεργιογόνες ουσίες, όπως τα ακάρεα σκόνης και μούχλας, που συσσωρεύονται στο μαξιλάρι σας είναι μία ακόμα αιτία που ροχαλίζετε. Σκεφτείτε, πότε ήταν η τελευταία φορά που πλύνατε ή αλλάξατε τα μαξιλάρια στο κρεβάτι σας και όχι μόνο τις μαξιλαροθήκες.

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι

Οι ρινικές εκκρίσεις και η μαλακή υπερώα,γίνονται πιο κολλώδεις όταν είστε αφυδατωμένοι. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο ροχαλητό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγιείς γυναίκες θα πρέπει να πίνουν περίπου 11 φλιτζάνια νερού (τόσο από τα ποτά όσο και από τα τρόφιμα) ανά ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 16 φλιτζάνια/ημέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις